Preskoči na sadržaj

Izvještaj – sajt Univerziteta Crne Gore

Objavljeno u Aktuelnosti

U odnosu na pristupačnost sajta za osobe djelimično oštećenog vida, opcije pristupačnosti su ispoštovane i funkcionišu. Navedene opcije pristupačnosti obuhvataju: veći tekst, kontrast (svjetliji tamniji, invertovane boje), istaknute linkove, kursor, masku za čitanje, vodič za čitanje, poravnanje teksta. Takođe, sajt omogućava izbor invaliditeta na osnovu kog se prilagođavaju opcije pristupačnosti (disleksija, kognitivno učenje, motorno oštećenje, djelimično i potpuno oštećenje vida …). Važno je istaći da accessibility menu bude što je moguće više vidljiviji odnosno istaknutiji kako bi prevashodno osobe djelimično oštećenog vida mogle što lakše pronaći i nesmetano ga koristiti.
Preporuka je da accessibility menu bude na desnoj ili na desnoj gornjoj strani početne stranice veb sajta Univerziteta Crne Gore, što je praksa većine pristupačnih web sajtova.
Što se tiče opcije čitaj naglas, koja je prevashodno prilagođena osobama potpuno oštećenog vida, moramo istaći par nepravilnosti. Naime, opcija čitaj naglas aktivira se isključivo pozicioniranjem na dio teksta, odnosno pasusa. Takođe, prelaz sa pasusa na pasus je usporen, tako da osoba oštećenog vida stiče utisak da je čitač ekrana prestao da govori.
Fotografije i grafički elementi na sajtu su djelimično opisani, a oni koji to nijesu, opisani su kao image.
Kada je riječ o youtube kanalu Univerziteta Crne Gore primijetili smo da video zapisi ne sadrže titl niti transkript, posebno kada su u pitanju obraćanja profesora, rektora, dekana, kao i čelnih ljudi Univerziteta Crne Gore, govori, gostovanja, emisije…
Napomenuli bismo da se ubuduće vodi računa o pristupačnim dokumentima kada su u pitanju osobe oštećenog vida. Naime, dokumenta ne bi trebala biti u skeniranom pdf formatu, već u wordu ili pristupačnom, čitljivom pdf formatu.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fourteen − thirteen =