Preskoči na sadržaj

PRAVILNA UPOTREBA TERMINA VAŽNA ZA SMANJENJE STEREOTIPA I PREDRASUDA PREMA OSI

Objavljeno u Aktuelnosti

U današnjici egzistira mnogo raznovrsnih termina i izraza, koji govore da je riječ o osobama potpuno ili djelimično oštećenog vida. Neki su adekvatni i uvažavaju ličnost i sva njena svojstva, a drugi prilično neadekvatni i katkad uvrjedljivi.
Termin kojeg mi preporučujemo za upotrebu u XXI vijeku, jeste termin: OSOBE POTPUNO ILI DJELIMIČNO OŠTEĆENOG VIDA.
Engleski termin „BLIND“, najčešće se prevodi kao „slijep“, koji u društvenom kontekstu označava nemogućnost/nesposobnost, što apsolutno nije tačno. Tako se izraz „SLIJEP/A“ koristi često u negativnom kontekstu, pa se tako kaže: „slijepa ulica“ – koja opisuje ulicu bez izlaza, „slijepi putnik/ca“ – što predstavlja zalutalog putnika, koji ne zna kuda ide i koji mu je cilj.
Dalje, izraz „slijep“, koristi se još da opiše da neko i pored očiju – tjelesnog vida, nije uspio nešto da vidi, razumije, sagleda. Takođe su česti primjeri korišćenja pomenutog termina u negativnom kontekstu i od strane donosilaca odluka, javnih ličnosti i dr.

Potpuno ili djelimično oštećenje vida ima za posljedicu umanjenje nekih senzornih funkcija konkretne osobe, što se svakako može kompenzovati i nadomjestiti na mnoštvo drugih načina.
Danas Savez slijepih u svojim saopštenjima i komunikacijama koristi termin „osobe potpuno/djelimično oštećenog vida“ dok se ne steknu uslovi za izmjenu naziva naše organizacije. Ovaj naziv nastao je prije više od sedam decenija, kada je pomenuti termin bio u duhu Medicinskog modela pristupa invaliditetu, koji je u tom periodu bio dominantan.
OŠTEĆENJE VIDA jeste zapravo vrsta senzornog oštećenja, koje u sadejstvu sa barijerama iz okruženja dovodi do invaliditeta. Dakle, invalidnost jeste prisutna kod osoba potpuno ili djelimično oštećenog vida, ali neadekvatnim terminima ne treba je dodatno akcentovati i uvećavati.
Korišćenje ispravne terminologije je i u duhu odredbi UN Konvencije o pravima OSI.
KORISTITE ISPRAVNE TERMINE, POŠTUJTE UROĐENO DOSTOJANSTVO I LJUDSKA PRAVA OSOBA OŠTEĆENOG VIDA.

Projekat „Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta“ finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama. Projektom će biti uspostavljeno jedinstveno tijelo za procjenu invaliditeta, kao i razvijena nova metodologija zasnovana na modelu ljudskih prava koja će zamijeniti prevaziđeni dominantno medicinski model procjene invaliditeta u Crnoj Gori. Na ovaj način osobe sa invaliditetom svoja prava ostvarivaće na pravedniji i jednostavniji način.

Koordinatorka projekta,
Katarina Bigović Kulić

SAVEZ SLIJEPIH CRNE GORE
Ul.Njegoševa br.6, 81000 Podgorica
Tel: +382 (0)20 665 368, fax: +382 (0)20 665 377
E mail: savezslijepihcg@gmail.com

http://www.ss-cg.org/ , http://www.zaposliosi.me/

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

twenty − nineteen =