Preskoči na sadržaj

Dan prava potrošača osobe s invaliditetom dočekuju bez adekvatnih sistemskih rješenja 

Objavljeno u Aktuelnosti

I dalje su OSI diskriminisane u odnosu na čin kupovine, uređenost prostora, ulazak u trgovine, mogućnost samostalnog kretanja. Konzumacija i korišćenje proizvoda, kao važan aspekt ove oblasti i dalje nije dostupan OSI.

Ove godine pozivamo da se problemi riješe sistemskim rješenjima i proaktivnim djelovanjem svih nadležnih inspekcija.

Podsjećamo, potrošači oštećenog vida su i nakon devet godina od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača i propisivanja obaveze o obilježavanju proizvoda Brajevim pismom diskriminisani svakodnevno. Primjena Zakona o zaštiti potrošača i Pravilnika o isticanju obavještenja o robi na Brajevom pismu nije na zadovoljavajućem nivou. Kod velikog broja crnogorskih trgovaca ne postoji istinska volja, namjera i spremnost da kroz djelatnost koju obavljaju primijene odredbe koje se odnose na potrošače oštećenog vida.

Trenutnom listom proizvoda koji su propisani Pravilnikom nijesmo zadovoljni, a Ministarstvo ekonomskog razvoja ne radi na proširenju liste, a crnogorski trgovci ni tako suženu listu uglavnom ne poštuju i samo kad su primorani pristupaju obilježavanju proizvoda Brajevim pismom.

I u drugim aspektima, potrošači s invaliditetom ne nailaze na jednak tretman. Tu posebno mislimo na finansijski i bankarski sektor, u odnosu na pristupačnost banaka, bankarskih transakcija, e- usluga, neprilagođene bankomate, kao i na farmaceutski sektor. Nema napretka ni u odnosu na mnoge e-usluge, TV sadržaj i slično.

Savez slijepih Crne Gore kao jedina autentična organizacija osoba oštećenog vida, pored ostalog, značajan dio svog rada usmjerava na različite aktivnosti koje doprinose većem stepenu poštovanja prava potrošača.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

17 − 7 =