Preskoči na sadržaj

RUŽIČASTI OKTOBAR, prevencija raka dojke

Objavljeno u Aktuelnosti

Žena brine o zdravlju dojki tako što svakodnevno praktikuje zdrave životne navike, jednom mjesečno obavlja samopregled dojki, redovno odlazi na preporučene kontrolne preglede, u skladu sa godinama života i učestvuje u organizovanim ljekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke.

Za pojavu raka dojke postoje određeni faktori rizika:
  • Ženski pol: u većini slučajeva obolijevaju žene, mada su registrovani slučajevi raka dojke i kod muškaraca.
  • Uzrast: što je osoba starija veći je rizik od obolijevanja. Više od ¾ oboljelih je iznad 50 godina starosti.
  • Lična istorija bolesti: žena koja se već liječila od raka dojke u većem je riziku od ponovnog nastanka karcinoma kako na istoj dojci (ukoliko u sklopu terapije nije bila u potpunosti hirurški uklonjena) tako i na drugoj dojci ili je imala rak jajnika;
  • Porodična istorija bolesti: bliska srodnica je imala rak dojke.
  • Rana prva menstruacija i kasna menopauza
Drugi faktori rizika: žene koje nisu rađale ili su prvi porod imale nakon 30. godine života, nije bila u mogućnosti da doji djecu, upotreba hormonske terapije, loše životne navike (neregulisana prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost i prekomjerna konzumacija duvana i alkohola).
Prisustvo faktora rizika nužno ne znači da će se osoba sa njima sigurno razboljeti. Oni samo ukazuju na viši stepen ugroženosti određenih grupa stanovništva od ostalih koji nemaju ove predispozicije.
Rak dojke je oboljenje koje se razvija postepeno i za razvoj je potreban duži vremenski period. Međutim, u određenom broju slučajeva rak se razvija veoma brzo i to su agresivne forme raka dojke. Najčešće se razvija na gornjem spoljašnjem dijelu dojke, ali se može pojaviti i bilo gdje na dojci.
REDOVNI PREGLEDI SU KLJUČNI!
Savez slijepih je pripremio brošuru sa informacijama na Brajevom pismu, u pristupačnom digitalnom formatu, koju možete preuzeti ovdje: https://ss-cg.org/wp-content/uploads/2022/10/RUZICASTI-OKTOBAR-leaflet.docx , kao i u audio formatu koji možete poslušati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=FgTLLxvc7vw .
Sve članice oštećenog vida pozivamo da se jave i zatraže brošuru u željenom pristupačnom formatu.
Savez je kreirao i brošuru u kojoj možete pronaći mnoštvo korisnih informacija, savjeta, pravnih normi i obaveza države, medicinskih radnika i društva uopšte, koje bi trebalo ispunjavati u odnosu na djevojčice, žene i majke s invaliditetom. O razvoju seksualnosti i reproduktivnog zdravlja kod djevojčica i žena s invaliditetom, trebali bi slobodno i otvoreno govoriti, ali i njima dopustiti i omogućiti da budu radoznale, pitaju, kao i da dobiju pravovremene, istinite, stručne i pristupačne informacije.
Brošura dostupna na linku: https://ss-cg.org/?p=4059 . 

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

20 + 16 =