Preskoči na sadržaj

Završen prvi modul obuke za peripatologa

Objavljeno u Aktuelnosti

Obuka orijentacije i mobilnosti je od suštinske važnosti za samostalnost i bezbjedno kretanje osoba s oštećenim vidom, jer ublažava i otklanja posljedice senzornih barijera u smislu oštećenja, pokretljivosti i socijalnog ograničenja. Samostalno kretanje pozitivno djeluje na osobu s oštećenjem vida, tako da pojedinac povećava svoje samopouzdanje i samopoštovanje, razvija pozitivnu sliku o sebi, poboljšava svoje fizičke vještine i društvene odnose i širi svoj društveni krug, povećava svoj stepen samostalnosti u svakodnevnim poslovima i korišćenju prevoznih sredstava, te povećava mogućnosti zapošljavanja. Preduslov za razvoj nastavnih tehnika orijentacije i kretanja  sa bijelim štapom za osobe s oštećenjem vida je kvalitetna obuka instruktora/ki orijentacije i mobilnosti (O&M) koji uz pomoć formalnog obrazovanja stiču kompetencije i znanja neophodna za podučavanje O&M.

Prvi put u Crnoj Gori sprovodi se obuka za buduće peripatologe. Prvi dio obuke ralizovan je od 10 – 16 oktobra. Pohađa ga pet polaznica, a predavačica je Aksinja Kermauner, koja više od 25 godina radi sa osobama oštećenog vida, kao profesorica u centru “Iris”, na Univerzitetu na Primorskom na predmetima Inkluzivna pedagogija i Metode rada s djecom oštećenog vida, kao i na Univerzitetu Maribor i mobilna učiteljica na terenu, režirala je nekoliko mjuzikala i napisala nekoliko knjiga namijenjenih djeci s oštećenjem vida i sluha, od kojih su neke poznate na globalnom noviu (npr. “Žiga špaget gre v širni svet”).

U prvom dijelu obuke, polaznice su se upoznale sa oštećenjem vida, terminologijom i modelima pristupa invaliditetu, zatim sa razvojem i načinima usvajanja vještina djece oštećenog vida. Načini kretanja osoba oštećenog vida i pomagala bila su druga, važna tema, a komunikacija sa osobama s invaliditetom jedna od okosnica ovog modula. Eholokacija je napravila uvod za naredni dio obuke, koji će se realizovati u decembru.

Polaznice su nakon svakog dijela obuke imale i praktični dio, tako da su sa povezom na očima vježbale eholokaciju, šetale ulicama grada i parkovima sa bijelim štapom, ali i pokazale orjeniaciju u zatvorenom prostoru, u restoranu vježbajući i konzumaciju pića i jela. 

Cilj servisa “instruktor/ka orijentacije i mobilnosti (instructor/ka O&M) je da pruži podršku osobama s oštećenim vidom u socijalizaciji, njihovoj inkluziji u društvu, povećanju samopouzdanja i motivacije za aktivno učešće u društvenom životu uključujući motivaciju za traženjem posla i zaposlenjem, a što sve zajedno smanjuje nivo kućne institucionalizacije ovih osoba koja je prisutna u značajnom obimu.Instruktor/ka O&M pomaže osobi s oštećenjem vida da razvija vještine, strategije i upozna pomagala koja joj omogućavaju samostalno i sigurno kretanje i snalaženje u okolini. Poznavanje O&M pomaže osobama s oštećenjem vida sticanje znanja, vještina i povjerenja koje im omogućava prevladavanje prepreka i bolje uključivanje u društvo.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

eight + 8 =