Preskoči na sadržaj

INICIJATIVA – MUZEJSKE POSTAVKE I SADRŽAJI DA BUDU PRISTUPAČNI POSJETIOCIMA OŠTEĆENOG VIDA

Objavljeno u Aktuelnosti

Poštovani/a,

Upućujemo vam inicijativu za prilagođavanje muzejskih postavki, eksponata i ostalih sadržaja posjetiocima oštećenog vida.

Kako su muzejski eksponati i sadržaji veoma primamljivi i interesantni za razgledanje i upoznavanje s kulturnom baštinom našeg naroda, isti se moraju učiniti jednako pristupačnim i onim posjetiocima koji imaju potpuno ili djelimično oštećen vid.

Mnogi od naših članova, koji su obrazlagali svoje razloge, nezadovoljstva i  sjećanja prilikom ranijih posjeta nekim od naših muzeja, objašnjavali su da su se u tim momentima  osjećali veoma loše zureći u “zatvorene, staklene vitrine i police”, bez mogućnosti da dodirnu eksponat ili da se na njima pristupačan način upoznaju sa njegovim istorijatom i zanimljivim činjenicama (Brajeva štampa, audio vodiči, uvećani format, umanjene replike npr.  3D štampi  ili gipsu, koje se smiju dodirnuti rukom…).

Nadalje, kako postoji više načina i raznovrsnih tehničkih rješenja za poštovanje principa univerzalnog dizajna i pristupačnosti muzejskih sadržaja svim vašim posjetiocima/posjetiteljkama (audio vodiči, Brajeva štampa uz eksponate, uvećani format, umanjene replike eksponata i muzejske građe…), to vas molimo da u vezi sa prethodno navedenim, preduzmete konkretne mjere i korake, kako bi muzejske postavke i sadržaji bili pristupačni i posjetiocima oštećenog vida i o istima nas blagovremeno obavijestite.

Naime, jedan od najznačajnijih pravnih dokumenata, Konvencija UN o pravima lica s invaliditetom, propisuje da kulturni sadržaji, usluge i ustanove moraju biti pristupačne osobama s invaliditetom, a naša država je potpisnica ovog dokumenta.

Konvencija u članu 30 “Učešće u kulturnom, sportskom životu, rekreaciji i slobodnim aktivnostima, između ostalog, navodi sljedeće:

 “Države potpisnice priznaju pravo svih lica sa invaliditetom da uzmu učešća u kulturnom životu na osnovama jednakosti sa drugima i preduzeće odgovarajuće mjere da osiguraju da lica sa invaliditetom:

(a) Uživaju pristup kulturnim materijalima u pristupačnim formatima;

(b) Uživaju pristup televizijskim programima, filmovima, pozorišnim i drugim kulturnim aktivnostima u pristupačnim formatima;

(c) Uživaju pristup mjestima gdje se odvijaju kulturna događanja ili pružaju kulturne usluge…” .

Iskreno se nadamo da ćete ozbiljno razmotriti i uvažiti ovu inicijativu, te da ćete u bliskoj budućnosti preduzeti konkretne mjere i korake i o istima nas blagovremeno obavijestiti.

Stojimo vam na raspolaganju za sve dodatne informacije, održavanje sastanka kako bismo detaljnije predočili našu inicijativu.

S poštovanjem i srdačnim pozdravima,

Izvršni direktor,

Goran Macanović

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

19 − nine =