Preskoči na sadržaj

Savez slijepih kreće sa realizacijom projekta “Rasklopi štap i pokreni avanturu samostalnog kretanja”

Objavljeno u Aktuelnosti

„Rasklopi štap i pokreni avanturu samostalnog kretanja“, novi je projekat koji Savez slijepih Crne Gore sprovodi uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja. Projekat je započeo sa realizacijom 26.12.2022. godine, a trajaće 12 mjeseci.
Osnovni cilj projekta je unapređenje položaja osoba oštećenog vida u Crnoj Gori uz stvaranje uslova za uključivanje u sve oblasti društva na ravnopravnoj osnovi, kroz kreiranje obuke za kretanje uz pomoć bijelog štapa, koji se planira ostvariti kroz sledeće specifične ciljeve:
1.Inkluzija osoba oštećenog vida u svim sferama društvenog života
2.Podizanje nivoa svijesti društvene zajednice o značaju pružanja usluga podrške za život u zajednici
Prijedlog projekta ima za cilj da podigne nivo i unaprijedi vaninstitucionalne oblike podrške osobama oštećenog vida, te da doprinese povećanju ravnopravnosti i izjednačavanju mogućnosti osoba oštećenog vida.
Aktivnosti projekta biće usmjerene na sprovođenje obuke za kretanje uz pomoć bijelog štapa, kao usluzi koja pripada socijalnim servisima. Usluga u Crnoj Gori jeste inovativna, obzirom da ne postoji nijedan peripatolog koji bi sprovodio uslugu. Kreiranjem usluge se podstiče pluralizam usluga, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.
Samostalno kretanje je važan segment samostalnog života svake osobe s invaliditetom, a posebno osoba oštećenog vida. Jedan od ključnih razloga za visok broj osoba oštećenog vida koje se ne kreću samostalno uz pomoć bijelog štapa, jesu: strah, nedostatak samopouzdanja, ali i činjenica da u Crnoj Gori ne postoje stručne, organizovane i sertifikovane vrste obuka za samostalno kretanje.
U saradnji sa stručnim kadrom iz Sarajeva, koji se bavi i sprovođenjem obuka za samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa biće izrađen program obuke za kretanje uz pomoć bijelog štapa. Program obuke će prvenstveno biti namijenjen instruktorima, čiji će rad usmjeravati i voditi, sve do zadnjeg koraka, tj. do samostalnog odlaska na trasu onih osoba oštećenog vida koje su pohađale obuku.
Pilot sprovođenja usluge podrazumijevaće edukaciju tri stručna radnika/ce u skladu sa programom obuke, od kojih će najmanje jedna nastaviti angažman te obučiti najmanje dvije zainteresovane osobe oštećenog vida za samostalno kretanje za savladavanje trasa u gradu u kojem žive.
Tokom projekta planirana je kontinuirana medijska kampanja sa ciljem podizanja nivoa svijesti društvene zajednice o pružanja usluga iz domena socijalne i dječije zaštite. Kroz radijsku emisiju, “U Njegoševoj ulici”, koja će se emitovati na radiju Feniks, a biće postavljena i na sajtu www.ss-cg.org, i na youtube kanalu Saveza slijepih, će se obrađivati tema značaja pružanja usluga podrške za život u zajednici sa relevantnim govornicima.
Regionalna konferencija pod nazivom “Rasklopi štap i pokreni avanturu samostalnog kretanja” obradiće teme značaja pružanja usluga, sa akcentom na novu dostupnu uslugu. Osim navedenog, biće izrađeni video spotovi, podcasti, twitter kampanja, a sve u cilju približavanja segmenta usluga iz domena socijalne zaštite.

Koordinatorka projekta, Anđela Dragović

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

5 × 3 =