Preskoči na sadržaj

Savez slijepih Crne Gore počinje realizaciju projekta “Dostigni pravdu”

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore započeo je 22.12.2022. sa realizacijom projekta „Dostigni pravdu“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, a biće realizovan u narednih 12 mjeseci.
Opšti cilj projekta je unapređenje položaja osoba oštećenog vida u pristupu pravdi, koji se planira ostvariti kroz tri specifična cilja:
1. Obezbjeđivanje jednakog pristupa pravdi za OSI
2. Unapređenje pristupa pravdi zasnovanog na principima ljudskih prava
3. Podizanje svijesti društvene zajednice o značaju ravnopravnog pristupa pravdi.
Projektne aktivnosti odnosiće se na procjenu trenutnog stanja u odnosu na proceduralne adaptacije, te dati preporuke u cilju uklanjanja trenutnih prepreka na putu ka jednakom pristupu pravdi. Analiza presuda u odnosu na diskriminaciju osoba s invaliditetom, pokazaće da li se u Crnoj Gori od strane sudija, tužioca, primjenjuje UN Konvencija o pravima OSI, ili se i dalje prema OSI postupa na neadekvatan način.
Postupci pred organima su nepristupačni za osobe s invaliditetom. Osim arhitektonske nepristupačnosti, informacije su dodatni problem, odnosno prepreka. Sve sudske procedure, bilo da se odnose na osnovne sudove, sudove za prekršaje, osnovna državna tužilaštva, nijesu u pristupačnim formatima za osobe s invaliditetom. Rezultati Monitoringa biće dostupni na web sajtu u pristupačnom elektronskom formatu i daće preporuke za unapređenje trenutnog stanja, te unapređenje jednakog pristupa pravdi.
U cilju unapređenja nivoa znanja sudija i tužilaca o ljudskim pravima OSI, pristupiće se organizovanju i održavanju tri treninga. Treninzima će prisustvovati osoblje sudstva i tužilaštva, čije institucije su bile predmet monitoringa.
Završna aktivnost projekta, konferencija, koja će biti u okviru panel diskusija, će ponuditi nove savjete. Konferenciji će prisustvovati i kolege iz regiona, koji će prenijeti svoja iskustva u oblasti pristupa pravdi. Osim predstavljanja rezultata projekta, ista će okupiti ključne aktere iz oblasti diskriminacije, s akcentom napristup pravdi.
Kroz radijsku emisiju, “U Njegoševoj ulici”, koja će se emitovati na radiju Feniks jednom mjesečno, a biće postavljena i na sajtu www.ss-cg.org, i na youtube kanalu Saveza slijepih, će se obrađivati teme, iskustva OSI u oblasti pristupa pravdi. Kroz visibility aktivnosti, pripremu i izradu video spotova biće predstavljeni najčešći problemi sa kojima se susreću OSI uz moguća rješenja za prevazilaženje istih. Kroz projekat planirana je izrada 3 video spota, koji će se emitovati na društvenim mrežama. U cilju unapređenje položaja osoba oštećenog vida u pristupu pravdi, biće kreirane i dvije sedmične twitter kampanje, sa ukupno 14 twitova koji će se odnositi na pristup pravdi OSI.

Koordinatorka projekta, Katarina Bigović Kulić

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

four + 4 =