Preskoči na sadržaj

Neobezbjeđivanjem adekvatnih šablona za glasanje, izvršena sramna diskriminacija osoba oštećenog vida

Objavljeno u Uncategorized

Nakon održanih lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština, Savez slijepih Crne Gore upućuje najoštrije kritike na račun rada Opštinskih izbornih komisija (OIK), koje nijesu obezbijedile elementarne preduslove za samostalno i tajno glasanje birača oštećenog vida.

Podsjećamo javnost da je od strane OIK bilo najavljeno obezbjeđivanje šablona za glasanje u tamno plavoj boji i sa metalnim prstenovima. Ipak, uprkos najavama, i ovaj izborni proces protekao je u znaku kršenja osnovnih ljudskih prava i elementarnog dostojanstva osoba oštećenog vida.

Napominjemo da je izmjenama podzakonskih akata koje je Državna izborna komisija (DIK) usvojila početkom marta, predviđeno da šabloni za glasanje moraju biti u tamno plavoj boji, te da na istima moraju biti umetnuti metalni prstenovi, kako trag olovke više ne bi bio vidljiv na glasačkom listiću, čime bi se izbjeglo narušavanje tajnosti glasanja.

Ovom prilikom, obavještavamo javnost da se adekvatni šabloni za glasanje nijesu našli ni na jednom biračkom mjestu u 14 opština, prema podacima koji su dobijeni od osoba oštećenog vida. Na ovaj način, izvršena je direktna diskriminacija osoba oštećenog vida i iskazano najgrublje nepoštovanje podzakonskih akata i preporuka Državne izborne komisije.

Nadali smo se da će data obećanja biti ispunjena i da ćemo svjedočiti primjerima dobre prakse, koji bi podstakli ostatak izbornih komisija da u budućim izbornim ciklusima postupe na isti način. Međutim, sa žaljenjem možemo konstatovati da je sramno kršenje prava birača oštećenog vida, još jedan dokaz nespremnosti institucija da se pozabave suštinskim  rješavanjem problema koji pogađaju ovaj dio populacije.

Pitamo se, zašto su predstavnici pojedinih Opštinskih izbornih komisija kroz javno dostupne podatke saopštili da su obezbijeđeni šabloni, čime su obmanuli naše članstvo, ali i cjelokupnu crnogorsku javnost.

Ističemo da nije bilo značajnijih pomaka ni kada je riječ o ostalim elementima pristupačnosti za osobe s invalidiitetom, što je pokazatelj da se preko odluka koje imaju za cilj unaprjeđenje položaja i prava OSI i dalje olako i besprizorno prelazi.

Sigurno je da se, nakon ovih dešavanja, više nećemo oslanjati na puka obećanja, već će svako kršenje prava osoba oštećenog vida na samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje biti propraćeno adekvatnom reakcijom, odnosno, pritužbama i tužbama, kojima ćemo pokušati da našim članovima obezbijedimo zaštitu od diskriminacije i samovolje nadležnih institucija.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

11 − 5 =