Preskoči na sadržaj

Sistemi prevencije, zaštite i podrške za žrtve nasilja moraju da adresiraju ŽSI

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore počinje realizaciju projekta „Žene s invaliditetom, dostojanstveno“, koji je podržan kroz poziv „Institucionalizacija kvalitetnih usluga rehabilitacije i integracije za žrtve nasilja“, finansiran od strane Austrijske Razvojne Agencije, a trajaće dva mjeseca.
Sistem prevencije, zaštite i podrške za reintegraciju i rehabilitaciju žrtava nasilja i dalje neadekvatno adresira teme koje se tiču nasilja nad osobama s invaliditetom, s posebnim fokusom na djevojčice i žene s invaliditetom (ŽSI). U korijenu ovakve situacije dominantno leži neprepoznavanje oblika i vrsta koje se temelji na nedostatku znanja o specifičnim oblicima nasilja kojima su izložene ŽSI i propuštanje preventivnog i zaštitnog djelovanja.
Ovakvu situaciju prati i nevjerovanje ŽSI žrtvama nasilja kad ga prijave, zbog pogrešne pretpostavke da nasilje nad OSI niko ne bi izvršio, a dodatno je usložnjena i zbog neadekvatnog ispitivanja potreba i planiranja aktivnosti na prevenciji i procesuiranju nasilja nad OSI.
Opšti cilj projekta je doprinijeti unapređenju sistema prevencije, zaštite, rehabilitacije i reintegracije za žene s invaliditetom žrtve nasilja u Crnoj Gori, kroz:
– povećanje stepena pristupačnosti i poštovanja fenomena invaliditeta kroz usluge rehabilitacije i integracije žrtava nasilja u Crnoj Gori
– podizanje nivoa informisanosti šire društvene zajednice o važnosti pružanja kvalitetnih usluga rehabilitacije i integracije žrtava nasilja, ŽSI
Direktnu ciljnu grupu projekta čine zaposleni u lokalnim institucijama, Opštini Nikšić i Kotor, donosioci odluka i zaposleni u oblasti pružanja servisa podrške i pomoći ženama sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja, dok su indirektna ciljna grupa djevojčice i žene s invaliditetom, sve osobe s invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori, članovi porodica OSI,

OOSI, ženske organizacije, mediji, organi državne uprave, Vlada, društvo u cjelini.
Očekuje se da će realizacijom projekta biti ostvareni sljedeći rezultati:
– Izrađene preporuke za fizičku, informacionu pristupačnost usluga rehabilitacije i integracije žrtava nasilja u skladu sa fenomenom invaliditeta.
– Održani sastanci sa predstavnicima Opšina Kotor i Nikšić, u cilju zagovaranja za unapređenje zaštite od nasilja djevojčica i žena s invaliditetom na lokalnom nivou.
– Podignut nivo svijesti šire društvene zajednice o važnosti pružanja kvalitetnih usluga rehabilitacije i integracije žrtava nasilja, ŽSI kroz pet postova i jedan video spot.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

ten + ten =