Preskoči na sadržaj

Monitoring pristupačnosti zdravstvenih institucija

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore u partnerstvu sa Organizacijom slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac sprovodi projekat “Pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez diskriminacije” koji je podržan i finansiran od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. Prijedlog projekta ima za cilj da podigne nivo znanja i informisanosti o poštovanju ljudskih prava i ublaži diskriminaciju osoba oštećenog vida.

Kako bi se mogli precizno i sveobuhvatno pobrojati svi elementi “nepristupačnosti” zdravstvenih usluga i institucija koje ih pružaju, pristupilo se organizovanom istraživanju, monito- ringu, odnosno markiranju svakog pojedinačnog objekta koji se bavi zdravstvenom zaštitom. Istraživanje u prvom redu obuhvata domove zdravlja, jer se upravo tu obrati najveći broj građana/ki, radi pružanja primarne zdravstvene zaštite. Osim navedenih zahtjeva, ova aktivnost sadrži i direktne posjete na terenu, evidentiranje, markiranje prepreka, ali i sagledavanje i konkretno predlaganje efikasnih, kvalitetnih rješenja u odnosu na izjednačavanja mogućnosti i otklanjanje diskriminacije na polju primarne zdravstvene zaštite.

Sprovedeni monitoring je pokazao u kojoj mjeri se poštuju standardi pristupačnosti, kada su u pitanju osobe oštećenog vida.

Okvir za sprovođenje monitoringa obuhvatio je:
• definisanje metodološkog pristupa
• opseg monitoringa
• kreiranje upitnika i vrste pitanja
• sprovođenje monitoringa
• analizu dobijenih rezultata

Publikaciju možete pogledati i preuzeti na sledećem linku – Monitoring pristupačnosti zdravstvenih institucija

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

one × 1 =