Preskoči na sadržaj

Održan trening o diskriminaciji za osobe oštećenog vida u Beranama

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore realizuje projekat pod nazivom: “Vrijeme je da kažemo NE diskriminaciji osoba oštećenog vida“, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.
Cilj Projekta je da podigne i unaprijedi nivo znanja o poštovanju ljudskih prava uopšte i suzbije i ublaži diskriminaciju osoba oštećenog vida. Putem istraživanja, koje je sprovedeno od strane Saveza slijepih Crne Gore 2019, na temu “Diskriminacija OSI”,
ispitanici su pokazali izuzetno nizak nivo razumijevanja i prepoznavanja diskriminacije, pa su aktivnosti ovog projekta zapravo realan slijed događaja i želja da se postojeće stanje značajno unaprijedi i poboljša.
Polaznici treninga se upoznaju sa pojmom diskriminacije, oblicima, odredbama UN Konvencije o pravima OSI i Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, kao i institucionalnim okvirom o zaštiti od diskriminacije. O diskriminaciji i odredbama pomenutih akata govorio je Goran Macanović, dok je o mehanizmima i pravnim sredstvima za zaštitu od diskriminacije, postupcima i vođenjem postupaka govorio advokat Luka Stijepović.
Kroz organizovanje edukativnih trening-sesija za osobe oštećenog vida, osobe oštećenog vida će moći da odgovore na pitanja – Šta je diskriminacija? Koji su njeni pojavni oblici? Posljedice do kojih ona može dovesti? Kako se mogu boriti protiv diskriminacije? i sl. Kroz program treninga polaznici su dobili i konkretne sugestije i savjete od relevantnih predavača, a koji se odnose na konkretne mehanizme i pravna sredstva za zaštitu od diskriminacije. Uz edukativnu komponentu na treningu, očekuje se da će veći broj učesnika/polaznika treninga, nakon razmjene mišljenja i stečenog znanja, biti ohrabreni da se uz stručnu podršku i logistiku koju je i do sada Savez slijepih Crne Gore pružao svim osobama oštećenog vida, bore protiv diskriminacije i koriste sva raspoloživa pravna sredstva za zaštitu od iste.
Peti, ujedno poslednji trening je održan u Beranama, za osobe oštećenog vida iz Andrijevice, Berana, Gusinja, Petnjice, Plava, Rožaja u hotelu Berane, 23-24.septembra 2021. Treningu je prisustvovalo 9 učesnika koji su bili jako interaktivni.
Konkretno, na treningu, osobe oštećenog vida su prepoznale pojedine oblike diskriminacije, na koje nailaze svakodnevno, najčešće u razgovoru, u vidu diskriminacije u govoru i omalovažavanju. Akcentovna je nepristupačnost u samostalnom kretanju, ali i mnoga pitanja u oblasti zdravstva, socijalnog rada, pristupa pravdi. Osobe su navodile I nemogućnost samostalnog kretanja u okviru centra grada, što je akcentovao i korisnik psa vodiča, da najčešće mora da obilazi niz parkiranih automobila ili da hoda preuskim prostorom.

Kada je u pitanju zdravstvo, učesnici su izrazili nezavoljstvo pristupom zdravstvenim uslugama i zdravstvenoj zaštiti. U oblasti socijalne zaštite, učesnici su izrazili da im je otežano ostvarivanje socijalnih davanja- tuđe njege i lične invalidnine.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

nineteen − 12 =