Preskoči na sadržaj

Savez slijepih Crne Gore i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, u četvrtak 2.septembra 2021, potpisali Sporazum o saradnji

Objavljeno u Aktuelnosti

Predstavnici Udruženja slijepih Kantona Sarajevo boravili su od 14-17.jula 2021. u studijskoj posjeti Savezu slijepih Crne Gore. U okviru studijske posjete zaposleni iz Saveza slijepih su predstavili način rada i razvoj aktivnosti i mjera koje doprinose kvalitetnijem standardu života osoba oštećenog vida. Upoznali su predstavnike Udruženja slijepih Kantona Sarajevo sa radom Brajeve štamparije, internet radijom Feniks. Poseban fokus i akcenat tokom posjete, postavljen je na domen samostalnog života: obilježavanje naziva i deklaracije proizvoda na brajevom pismu, prava na asisitivna pomagala. Tokom posjete razmijenjena su i iskustva u oblasti funkcionisanja Saveza slijepih, lokalnih organizacija, saradnje sa institucijama vlasti, kao i učešća u zagovaranju prava osoba oštećenog vida.

Posjeta je rezultirala intenziviranju međunarodne saradnje, zajedničkih aktivnosti kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji.

Stranke Sporazuma će otvoreno, kontinuirano i partnerski sarađivati i usmjeravati međusobne odnose i aktivnosti radi postizanja zajedničkih ciljeva, koji se odnose na zalaganje za poboljšanje prava i statusa osoba potpuno i djelimično oštećenog vida, naročito u području samostalnog života, rehabilitacije i psihosocijalne podrške, pružanje najkvalitetnije stručne podrške i informacija u skladu sa vrijednostima Stranki sporazuma, a to su: zakonitost, usmjerenost na korisnika, profesionalna kompetencija, odgovornost, kvalitet i inovativnost.

 

Katarina Bigović, Savez slijepih Crne Gore

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

16 − ten =