Preskoči na sadržaj

Jačanje inkluzije: Vještačka inteligencija i asistivna tehnologija

Objavljeno u Aktuelnosti

Na globalnom nivou preko milijardu ljudi trenutno potrebuje asistivnu tehnologiju (AT). Predviđa se da će se do 2050. ovaj broj udvostručiti.
Nedostatak pristupa osnovnim asistivnim pomgalima, poput naočara, slušnih pomagala, invalidskih kolica ili, sve više, mobilnih aplikacija, isključuje osobe s invaliditetom i smanjuje njihovu mogućnost uživanja u samostalnom životu. Uprkos dokazanim prednostima asistivne tehnologije za osobe s invaliditetom i starije osobe, njihove porodice i društvo u cjelini, još uvijek postoji veliki jaz između potrebe i ponude; trenutno samo 10% onih kojima su potrebne asistivne tehnologije imaju pristup istima.
Napredak u vještačkoj inteligenciji (AI) nudi potencijal za razvoj i poboljšanje asistivnih tehnologija, kao i mogućnost sticanja novih uvida u obim i prirodu potreba širom svijeta. Novi alati koji nadograđuju napredak u oblasti mašinskog učenja donose ogromne mogućnosti za podršku i asistiranje osobama s invaliditetom u njihovom svakodnevnom životu.
Dok alati zasnovani na vještačkoj inteligenciji predstavljaju rizik za dalju diskriminaciju osoba s invaliditetom, alati sa vještačkom inteligencijom već se koriste za asistiranje osobama s oštećenjima vida, sluha, mobilnosti i učenja. Područja kao što su prediktivni tekst, vizuelno prepoznavanje, transkripcija govora u tekst i titlovi doživjeli su veliki napredak u poslednjih nekoliko godina. Međutim, postavljeni su mnogi izazovi o tome da li sistemi vođeni tehnologijom mogu smanjiti nejednakost.
Evropski forum za osobe s invaliditetom, mnogi članovi i stručnjaci za pristupačnost učestvovali su na okruglom stolu „Jačanje inkluzije: vještačka inteligencija i asistivna tehnologija“ koji je održan prošle godine, zajedno sa Programom AT2030, inicijativom koju finansira Velika Britanija i novoosnovanim Centrom za vještačku inteligenciju pod pokroviteljstvom UNESCO -a, UCL -ovog Globalnog centra za inovacije u oblasti invalidnosti, UCL Odeljenja za nauku, tehnologiju, inženjering i javnu politiku i Instituta Jožef Stefan.

Neke od tačaka pokrenutih tokom ovog okruglog stola bile su:
– Razmotriti kako se podaci, znanje i učenje mogu efikasno razmjenjivati između različitih zemalja kako bi se povećala korist.
– Razmotriti etičke implikacije korišćenja asistivne tehnologije, posebno tamo gdje se ona koristi da bi se preporučilo ko joj ima pristup i/ili kojoj tehnologiji se nudi.
– Rad sa industrijom i korisnicima na razvoju smjernica kako bi se osigurala transparentnost u odlučivanju zasnovanom na vještačkoj inteligenciji.
– Osigurati digitalnu inkluziju: učiniti digitalne tehnologije i sadržaje potpuno pristupačnim za sve ljude.
Ako želite da saznate više o ovoj inicijativi, možete pročitati dostupne smjernice/ https://www.disabilityinnovation.com/news/powering-inclusion- ai-and-at-the-findings-of-an-online expert-roundtable.
Takođe vam preporučujemo da pogledate https://www.edf-feph.org/publications/plug-and-pray-2018/, izveštaj o tehnologijama u nastajanju, kao i naš nedavni dokument https://www.edffeph.org/publications/at/ o asistivnim tehnologijama .

Izvor: https://www.edf-feph.org/powering-inclusion-artificial-intelligence-

Prevela: Jovana Dragašević

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

five × one =