Preskoči na sadržaj

Održana prva sjednica Odbora žena

Objavljeno u Aktuelnosti

U četvrtak 22.jula 2021, u prostorijama Saveza slijepih Crne Gore, održana je prva sjednica Odbora žena, koji čine: Anđela Dragović, Katarina Bigović, Zagorka Pavićević.
Podsjećanja radi, na VIII redovnoj sjednici Upravnog odbora SSCG XIV saziva, koja je održana u utorak 18.maja 2021, u prostorijama Saveza slijepih Crne Gore, podržana je inicijativa da se osnuje Odbor žena.
Osnivanje Odbora žena krucijalan je korak ka usvajanju politika, planova i mjera koje vode prema jednakosti, ravnopravnosti, smanjenju višestruke diskriminacije zasnovane na polu, invaliditetu kako bi se dobila inkluzivna i odgovorna organizacija, što Savez slijepih i jeste.
Na sjednici su razmatrana pitanja u vezi sa:
1. Realizacijom projekta “Jednake i osnažene” koji sprovodi Savez slijepih Crne Gore uz finansijski podršku Evropskog saveza slijepih
2. Uključivanjem lokalnih organizacija slijepih u politiku rodne ravnopravnosti
3. Aktivnostima u narednom periodu
U okviru projekta “Jednake i osnažene” radilo se na obezbjeđivanju pristupačnih materijala za organizacije i članove/ice, među kojima su Zakon o rodnoj ravnopravnosti, CEDAW konvencija, priručnik koji je izradio Evropski savez slijepih, Budućnost koju želimo. Pomenuti dokumenti pripremljeni na brajevom pismu i u audio formatu. Održano je i pet radionica, i to: o samopouzdanju i samopoštovanju žena 11.i 23.juna, a vodila je psihološkinja Julijana Cicović Maslovar, o diskriminaciji žena oštećenog vida 5.jula govorila je zamjenica Ombudsmana, Nerma Dobardžić, i o mehanizmima za zaštitu rodne ravnopravnosti i sistemima podrške za zaštitu od nasilja, 15.i 20.jula 2021. govorile su Maja Raičević i Ana Jaredić iz Centra za ženska prava.
Prema evaluaciji, žene učesnice na radionicama, njih 18, su istakle veliko zadovoljstvo održavanjem pomenutih radionica, ističući da bi sa istima trebalo i nastaviti.
O svim aktivnostima ovog projekta informisan je i Evropski savez slijepih, a vijest se našla i u okviru newslettera u mjesecu junu.
Članice Odbora su se jednoglasno složile da lokalnim organizacijama u septembru mjesecu pošalju informaciju o treningu za jačanje kapaciteta istih, na kojem bi trebala da prisustvuje minimum jedna osoba iz lokalne organizacije koja će biti i kontakt tačka sa Odborom žena.
U narednom period predstoji niz aktivnosti o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

10 + 16 =