Preskoči na sadržaj

Mlade osobe oštećenog vida u oblasti sporta

Objavljeno u Aktuelnosti

Postoje mnoge barijere koje povezuju mlade osobe oštećenog vida u različitim oblastima kao što su: zapošljavanje, obrazovanje, kulturne aktivnosti, sport…

Kada govorimo o sportu, opšte je poznato da je sport veoma važan za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja svih članova društvene zajednice, a samim tim i mladih osoba oštećenog vida.

Mlade osobe oštećenog vida bave se sportom, kako rekreativno, tako i profesionalno. Trenutno, u okviru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, osobe oštećenog vida zastupljene su u sledećim disciplinama: goalball, paraudo, bacanje diska, bacanje kugle, skok u dalj, skok u vis i šah.

Kada govorimo o problemima mladih osoba oštećenog vida u oblasti sporta, prije svega mislimo na inkluziju koja je doprinijela nedostatku baze mladih osoba oštećenog vida koji bi željeli da se bave sportom odnosno nekom od gore navedenih disciplina. Paraolimpijski komitet Crne Gore pokušava kroz razne akcije i posjete redovnim školama da promoviše i afirmiše važnost bavljenja sportom, i da, što je moguće više, mladih osoba oštećenog vida bude uključeno u trenažni proces, što bi dovelo i do veće baze kvalitetnih i uspješnih sportista. Takođe, vrlo značajnu ulogu u ovom procesu imaju i profesori fizičkog vaspitanja koji bi trebali da imaju kvalitetnu komunikaciju sa krovnom sportskom organizacijom OSI u cilju što boljeg stvaranja sistema za uključivanje mladih osoba oštećenog vida u oblasti sporta.

Jedna od prepreka su i roditelji mladih osoba oštećenog vida, koji ne prihvataju invaliditet djeteta na pravi način, kao i oni koji su previše zaštitnički nastrojeni prema svom djetetu, što u krajnjem dovodi do nesigurnosti, demotivacije, asocijalnosti, manjka samopouzdanja samog djeteta.

Postoje mnoge prednosti za bavljenje sportom koje mogu motivisati mlade osobe oštećenog vida u Crnoj Gori. Tu prije svega mislimo na razna takmičenja u zemlji i regionu, druženje sa ostalim crnogorskim paraolimpijcima i sportistima, putovanja, razmjene iskustava koje mogu pomoći u implementaciji drugih sportskih disciplina za OSI u Crnoj Gori, učenje novih jezika i upoznavanje drugih kultura.

Veoma važno je istaći da su u postizanju što boljeg položaja mladih osoba oštećenog vida u oblasti sporta jednako važni i oni sami, kao i cjelokupna društvena zajednica koja bi trebala da adekvatnim pristupom i stvaranjem adekvatnih uslova podstakne sve zainteresovane strane u kreiranju što boljeg sistema i samog ambijenta, a sve u cilju uključivanja mladih osoba oštećenog vida u oblasti sporta.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

four + six =