Preskoči na sadržaj

AUDIO POEZIJA

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore je u aprilu 2020, na dan knjige 23.aprila, pokrenuo aktivnost pod nazivom Audio poezija. Riječ je o prilagođavanju poezije u audio formatu, koja je prvenstveno namijenjena osobama oštećenog vida, osobama koje ne mogu čitati standardnu štampu, ali i ukupnoj javnosti, koja preferira konzumiranje poezije posredstvom audio-vizuelnih objava.

Još jedan razlog za pokretanje ove značajne aktivnosti, bila je želja da učinimo dostupnim više poezije i poetskih djela, koja se inače u manjem obimu prilagođavaju potrebama osoba oštećenog vida. Biblioteke za slijepe u zemlji i regionu, veoma malo poezije objavljuju u pristupačnim formatima i uglavnom su fokusirane na prozne sadržaje, romane i druge oblike izražavanja putem pisane riječi.  

Dalje, namjera nam je takođe da animiramo mlade, manje afirmisane pjesnike i pjesnikinje, da u modernom i dobro opremljenom studiju Saveza slijepih, snime svoje pjesme u audio formatu.

Podsjećamo da pjesnici, odnosno pjesnikinje mogu izabrati i da sami čitaju svoje pjesme ili da neko iz studija Saveza slijepih čita njihove zapise.  

S ponosom možemo istaći da smo do danas kreirali i objavili preko 400 audio fajlova sa poetskim sadržajima, na čemu posebno zahvaljujemo volonterima. Takođe smo potpisali memorandume o saradnji sa: Ratkovićevim večerima poezije iz Bijelog Polja, Forumom mladih pisaca KIC-a iz Podgorice i Književnim klubom JU ZahumljaPoenta poetikaiz Nikšića.

Od novembra 2020, sadržaj je upotpunjen sa audio bajkama za naše najmlađe. Svakog petka, na youtube kanalu i na društvenim mrežama može se poslušati po jedna bajka u audio formatu. Želimo istaći da smo u ovom segmentu uspostavili saradnju sa EU Info centrom, koji je ustupio evropske bajke kreirane u okviru kampanje ”EU na dlanu”, kao i sa čarobnim svijetom Čigrališta”. Do sada je objavljeno 15 bajki.

Od februara 2021, tačnije od srijede 17.februara, sadržaj je upotpunjen sa audio basnama. Svake srijede, na našim kanalima naći će se po jedna basna u audio formatu.

Našoj želji da učinimo pristupačnim više poezije i poetskih djela, bajki, basni, koje se inače u manjem obimu prilagođavaju potrebama osoba oštećenog vida pridružili su se mnogi, na čemu im ovim putem posebno zahvaljujemo.

Nastavićemo sa unaprjeđenjem pristupačnog sadržaja.  

Posjetite naš kanal ili društvene mreže:

youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCdvyiF17qzsPiDqC315IcXA,

facebook stranica:  https://www.facebook.com/pg/Audio-poezija-103936691300761/posts/,

instagram stranica: https://instagram.com/audiopoezija?igshid=160a7uuc0uo4q .

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

eleven − 6 =