Preskoči na sadržaj

Satirom ukazuje na ugrožavanje ljudskih prava

Objavljeno u Aktuelnosti

 

U tekstu koji je pred vama donosimo vam priču o aforističaru i kolekcionaru muzike Čedu Laziću, predsjedniku Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin. Čedo Lazić rođen je 1956. u Tuzli. Najveći dio djetinstva proveo je u Derventi i Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Derventi, nakon čega upisuje Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

U sarajevskom hotelu Bristol na radnom mjestu telefoniste, proveo je 15 godina. Od najranijeg djetinstva, počeo je iskazivati interesovanje najprije za praćenje, a kasnije za pisanje aforizama. Satirični oblik izražavanja ga je privukao zbog jasnog i sažetog načina kazivanja koji se koristi u ovom žanru. Tokom srednje škole, kreirao je niz dramskih skečeva i učestvovao u njihovom izvođenju. Smatrao je da je satira bila pogodan žanr kojim bi se moglo ukazati na ugrožavanje ljudskih prava, obzirom na način funkcionisanja komunističkog sistema.

Tokom studija se intezivnije počeo baviti pisanjem aforizama, naročito dolaskom u Crnu Goru 1992, kada je na učestalije pisanje bio inspirisanim tadašnjim društveno političkim prilikama na Balkanu.

Osim pisanja aforizama, hobi mu je muzika, i više od 20 godina bavi se sakupljanjem muzičkih djela različitih žanrova. Interesantno je pomenuti da posjeduje veoma bogatu fonoteku od preko 150000 kompozicija. Kako ističe, muzika i humor su dvije najljekovitije stvari koje čovjeka drže u životu i jednoj zdravoj ravnoteži.

Osim pisanja aforizama, bavi se i njihovim sakupljanjem. Smatra da su društveno politička dešavanja kod nas veoma pogodna za nastanak ovog žanra, jer je antagonizam najplodnije tlo za stvaranje aforizama. Naglašava da je politički neopredijeljen što mu omogućava da racionalnije analizira aktuelna dešavanja jer kako kaže „nema stvaranja ako jednostrano posmatrate stvari“. Inspiraciju pronalazi u dinamičnom ritmu događaja na Balkanu koji je prema njegovim riječima ogroman poligon za stvaranje satire i humora. Osim društveno političkih dešavanja, piše i o nekim svakodnevnim temama kao što su: odnosi između muškaraca i žena i međuljudski odnosi uopšte.

  1. U prethodnih 7 godina, njegovi aforizmi mogu se čitati u časopisu Zvučna revija, u kome uređuje rubriku humor i zabava. Nastupao je na raznim priredbama, na kojima je predstavljao svoje aforizme. Do sada je napisao oko 800 aforizama, dok je sakupio više od 2000. Do sada nije objavljivao zbirku, ali ne isključuje tu mogućnost ukoliko uspije da napravi kvalitetnu selekciju do sada napisanih aforizama. 

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 × three =