Preskoči na sadržaj

U Beranama održan trening u okviru projekta “Biraj pristupačnost”

Objavljeno u Aktuelnosti

U utorak 23. juna u prostorijama Organizacije slijepih u Beranama održan je trening za osobe oštećenog vida, odnosno članove Organizacije slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, na temu “Učešće osoba oštećenog vida u političkom i javnom životu”. Trening je dio aktivnosti projekta “Biraj pristupačnost! – Choose Accessibility!“, koji sprovodi Savez slijepih Crne Gore, a finansijski je podržan od strane Evropskog saveza slijepih, European Blind Union – EBU.

Na treningu je bilo riječi o ključnim normama iz pozitivno-pravne regulative u oblasti izbora, glasanja od strane osoba oštećenog vida, članu 29 Konvencije UN o pravima OSI, članovima 68, 84, 85 iz Zakona o izboru odbornika i poslanika. Na ovaj način osobe oštećenog vida su upoznate sa svojim pravima koja garantuje međunarodna i državna regulativa.
U drugom dijelu treninga govorilo se o praksama iz zemalja članica Evropskog saveza slijepih, predstavljena je brošura i video spot.
Treći, najvažniji dio treninga bio je posvećen pojašnjenjima i prezentaciji samog šablona za glasanje osoba oštećenog vida. Na ovaj način su svi učesnici imali priliku da glasaju putem šablona sa metalnim prstenovima, koji po njihovim riječima omogućava tajnost glasanja.

Sledeći trening za osobe oštećenog vida biće održan u Podgorici 25. juna.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

two + 4 =