Preskoči na sadržaj

Ponuda po mjeri potrošača – Publikacija

Objavljeno u Aktuelnosti

Sadržaj ovog dokumenta je isključiva odgovornost Saveza slijepih Crne Gore i ni na koji način ne odražava stavove Ministarstva jekonomskog razvoja ili drugih subjekata pomenutih u dokumentu.

SADRŽAJ:

UVODNE NAPOMENE…………………………………………………… 4
DOMAĆI I MEĐUNARODNI…………………………………………… 5
Institucionalni okvir – nadležno ministarstvo i
postupajuća inspekcija………………………………………………….. 13
ZAŠTITA POTROŠAČA OŠTEĆENOG VIDA U PRAKSI…14
ANALIZA OBILJEŽAVANJA INFORMACIJA O
PROIZVODIMA NA BRAJEVOM PISMU………………………..16
FOKUS GRUPE – PRAVA POTROŠAČA
OŠTEĆENOG VIDA U CG,
ISKUSTVA I PREPORUKE UČESNIKA/CA……………………20
KOMPARATIVNA ANALIZA ………………………………………….. 25
Zaključci i preporuke…………………………………………………….. 28

Tema komparativne analize:

“Legislativne mogućnosti i ograničenja – Ponuda po mjeri potrošača s invaliditetom”

UVODNE NAPOMENE

Kako je osnovni cilj projekta „Ponuda po mjeri potrošača oštećenog vida“, smanjenje različitih vidova diskriminaci je osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, ali i doprinos u borbi za ravnopravnost ovih osoba, namjeravamo ga ostvariti putem vidnog (kvantitativno mjerljivog i opipljivog) unaprijeđenja trenutnog stanja u odnosu na poštovanje prava potrošača s invaliditetom. Takođe, posredstvom ove analize, želimo podstaći i podići nivo svijesti građana o potrebi poštovanja prava potrošača s invaliditetom.

Kako bi vas zainteresovali za čitanje štiva na stranicama koje slijede, najprije moramo istaći da su crnogorski potrošači oštećenog vida i nakon deset godina od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača i propisivanja obaveze o obilježavanju proizvoda i Brajevim pismom, diskriminisani svakodnevno. Primjena Zakona o zaštiti potrošača i Pravilnika o isticanju obavještenja o robi na Brajevom pismu nije na zadovoljavajućem nivou. Kod velikog broja crnogorskih trgovaca ne postoji istinska volja, namjera i spremnost da kroz djelatnost koju obavljaju primijene odredbe koje se odnose na potrošače oštećenog vida.

Savez slijepih Crne Gore kao jedina autentična organizacija osoba oštećenog vida, pored ostalog, značajan dio svog rada usmjerava na različite aktivnosti koje doprinose većem stepenu poštovanja prava potrošača.

Na kojem nivou smo u CG u odnosu na pristupačnost in- formacija, a u kojem u drugim djelovima Balkana, Evrope, uključujući Tursku, pokazaće komparativna analiza, čije stranice se nalaze pred vama, uvaženi čitaoci/teljke.
U sklopu Analize, citiraćemo, obraditi i dokumenta koja obavezuju na pristupačnost proizvoda i usluga. Poseban naglasak stavljamo na komparativnu analizu normi, politika i propisa u zemljama Zapadnog Balkana, Turske, uključujući i zemlje članice Evropskog saveza slijepih.

Od ove, veoma opsežne i sveobuhvatne analize, očekujemo da slikovito pokaže konkretne oblasti i mogućnosti za unaprijeđenje potrošačkih prava, kao i lobiranja u odnosu na politike zaštite potrošača koji su osobe oštećenog vida.

Publikaciju “Ponuda po mjeri potrošača” možete pogledati i preuzeti u nastavku – SSCG MAJ 2024 Ponuda po mjeri potrošača .

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

2 × five =