Preskoči na sadržaj

EU mora podržati prava radnika s invaliditetom

Objavljeno u Aktuelnosti

Povodom Međunarodnog dana radnika i uoči evropskih izbora, Evropski forum osoba s invaliditetom poziva za sljedeći mandat da se uspostavi „Evropska garancija zapošljavanja i vještina za osobe s invaliditetom“ koja promoviše kvalitetno zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Izvještaj EDF o pravu na rad iz 2023. pokazuje da je veća vjerovatnoća da će osobe s invaliditetom biti nezaposlene ili nedovoljno zaposlene u Evropskoj uniji. Samo 51,3% osoba s invaliditetom je zaposleno, u poređenju sa 75,6% osoba bez invaliditeta.
Sljedeći mandat mora značajno poboljšati ove razočaravajuće brojke kroz uspostavljanje ove „Evropske garancije za zapošljavanje i vještine za osobe s invaliditetom“. Ova garancija mora biti podržana namjenskim budžetom iz Evropskog socijalnog fonda kako bi se osiguralo zapošljavanje na otvorenom tržištu rada.
Mora biti napravljen po uzoru na uspješnu Garanciju za mlade i:
-trebao bi biti otvoren za osobe koje primaju invalidninu i omogućiti im da zadrže ovu naknadu kada su na poslu, obuci ili obrazovanju.
-ne bi trebalo da ima starosno ograničenje.
-treba pomoći u pružanju razumnih adaptacija za osobu na poslu kroz tehničku i finansijsku podršku.
-garancija treba da naglasi zapošljavanje na otvorenom tržištu rada. Trebalo bi isključiti zaštitne radionice isključivo za osobe s invaliditetom, gdje radnici nemaju pravni status zaposlenih i nisu plaćeni u skladu sa zahtjevima minimalne plate.
Yannis Vardakastanis, predsjednik Evropskog foruma osoba s invaliditetom, rekao je:
“Osobe s invaliditetom imaju pravo na rad, ali štaviše, naše je pravo na podršku, adaptaciju i pristupačno okruženje – a to nije naša realnost u Uniji. Unija se treba posvetiti garantovanju dostojanstvenog i kvalitetnog zapošljavanja za koje su se mnogi borili tokom godina.
Prevela, Katarina Bigovic Kulic

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

thirteen − twelve =