Preskoči na sadržaj

KA JOŠ VEĆEM UTICAJU I INKLUZIVNOSTI – RIJEČ NAŠE NOVE PREDSJEDNICE

Objavljeno u Aktuelnosti

Sa skromnošću i ponosom sam zakoračila na mjesto predsjednice Evropskog saveza slijepih. Biti prva žena predsjednica i biti mlađa od same organizacije daje osjećaj izvanrednosti i uzbuđenja. Vjerujem u moć reprezentacije i nadam se da se u budućnosti izbor mlađe žene više neće smatrati izuzetnim. Umjesto toga, želim podržati Evropski savez slijepih u prepoznavanju svojih snaga i izazivanju svojih praksi kako bi za četiri godine naša organizacija bila još inkluzivnija, privlačnija i uticajnija, predstavljajući Evropljane potpuno i djelimično oštećenog vida bez obzira na njihov pol, godine ili etničku pripadnost.
Prethodni mandat mi je bio prvi u Odboru Evropskog saveza slijepih. Bio je to mandat učenja, transformacije i prilagođavanja – i za mene lično i za našu organizaciju. Moje prvo dijete rođeno je samo mjesec dana nakon Generalne skupštine u Rimu i učestvovala sam na prvom sastanku odbora u Pragu u februaru 2020. na daljinu kada niko nije mogao očekivati ​​da će to uskoro biti naša nova normala. Tokom mandata 2019-2024 osobe potpuno i djelimično oštećenog vida Evrope prvo su se suočile sa globalnom pandemijom, a zatim su svjedočile ratu na našem kontinentu i prilivu izbjeglica, s i bez invaliditeta.
Ove promjene u našem radnom i životnom okruženju naučile su nas otpornosti i natjerale nas na razmišljanje orijentisano na rješenja. Generalna skupština u Lisabonu bila je radosno druženje na kojem smo mogli osjetiti zahvalnost za vrijeme provedeno zajedno – nešto što više ne uzimamo zdravo za gotovo.
U narednim godinama tražimo da iskoristimo sve što smo naučili tokom proteklih godina – i tokom 40 godina istorije Evropskog saveza slijepih. Višestruki načini online učešća omogućili su našoj zajednici da razvije nove, dinamične načine međusobnog povezivanja na webinarima, tematskim diskusijama i drugim online događajima koji se povezuju širom Evrope. Iskorišćavanje onoga što znamo i nastojanje da razvijemo nove prakse koje jačaju inkluzivnost i jedinstvo Evropskog saveza slijepih, zaista je važno u godinama koje dolaze.
Ne očekujem da će ovaj mandat biti lakši od prethodnog. Klimatski i ekološki izazovi, politička nestabilnost, porast glasova koji kritikuju ljudska prava i finansijski izazovi sa kojima se Evropa suočava imaju ogroman uticaj na sve građane s invaliditetom. Jak i ujedinjen Evropski savez slijepih koji ima čvrste veze sa širim pokretom osoba s invaliditetom jedini je način da odbranimo pravo na puno učešće i inkluziju osoba potpuno i djelimično oštećenog vida širom Evrope.
Tytti Matsinen, predsjednica Evropskog saveza slijepih
Prevela: Katarina Bigović Kulić

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

1 × five =