Preskoči na sadržaj

Glavni grad obezbjeđuje pratioce za osobe sa oštećenjem vida

Objavljeno u Aktuelnosti

Sekretarijat za socijalno staranje i Savez slijepih Crne Gore potpisali su memorandum o saradnji na pružanju usluge videćeg pratioca za osobe sa oštećenjem vida u Podgorici. Na ovaj način Glavni grad će proširiti spektar usluga koje obezbjeđuje za sugrađane s invaliditetom. Do sada imaju razvijene usluge asistencije, pomoći u kući, mobilnih timova, prevoza od vrata do vrata. Ovu uslugu Glavni grad će finansirati sa 15.000 eura iz svog budžeta, a kojom će biti pokriveni troškovi angažovanja dvoje videćih pratilaca do kraja januara 2025. godine. Očekuje se da će oni pružati podršku za oko 20 osoba.

– Ovaj servis namijenjen je osobama sa oštećenjem vida koje žive i rade u Glavnom gradu, a koje će, kontaktiranjem Saveza slijepih, moći da dobiju uslugu videćeg pratioca. On predstavlja podršku u samostalnom kretanju i obavljanju aktivnosti koje u svakodnevnom životu osoba s oštećenjem vida ne može obaviti bez podrške drugog lica ili bi ih obavljala znatno sporije i uz puno napora, a nekada i uz veće finansijske troškove, usljed prisutne fizičke i informacione nepristupačnosti – saopštili su iz Sekretarijata za socijalno staranje.

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović, istakao je da je podrška Glavnog grada od ogromnog značaja za nastavak pružanja usluge “Videći pratilac” za osobe s oštećenjem vida i da daje veliki doprinos u kontinuiranom sprovođenju servisa podrške za OSI.

– Nadam se da će ovo biti samo početak jedne uspješne saradnje Glavnog grada i Saveza slijepih Crne Gore, a sve u cilju stvaranja što inkluzivnije lokalne zajednice – naveo je Macanović.

V.d. sekretarke za socijalno staranje Ida Kolinović je istakla da se neće zaustaviti na ovim servisima.

– I u narednom periodu posvećeno ćemo raditi na analizi potreba za novim servisima i širenju mreže usluga za podršku samostalnom životu OSI u zajednici – kazala je Kolinović.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

20 + six =