Preskoči na sadržaj

Na košarkaškoj utakmici Budućnost – Aris prvi put korišćena usluga komentarisanja za osobe sa oštećenjem vida

Objavljeno u Aktuelnosti

Ova metodologija isprobana je u mnogim zemljama, a počela je upravo zahvaljujući sportskom klubu Aris sa kojim je igrala Budućnost. 

Na košarkaškoj utakmici između podgoričke Budućnosti i Arisa iz Soluna, koja se odigrala 8. novembra u Sportskom centru Morača, prvi put u Crnoj Gori, bila je dostupna usluga audio deskriptivnog komentarisanja (Audio Equity Descriptive Commentary) za osobe sa oštećenjem vida koje prate utakmicu uživo na tribinama, kazali su iz KK Budućnost i Saveza slijepih Crne Gore.

Kako su naveli, zahvaljujući KK Budućnost, prvi put se ovakva usluga nudi za košarku, ali i za timski sport uopšte u Crnoj Gori.

– Na ovoj utakmici, osoba iz Saveza slijepih Crne Gore, a ujedno i naš reprezentativac u goalball-u Marko Nikolić, je iskusio i uživao u utakmici uz pomoć ove posebne metodologije, koja je dio organizacije ExedraMark, a koja ima za cilj da se uspostavi kao institucionalna usluga za košarkaške i utakmice drugih sportova u Evropi.

Ova metodologija je, kako su objasnili, isprobana u mnogim zemljama, a počela je upravo zahvaljujući sportskom klubu Aris sa kojim je igrala Budućnost.

– Petar Stanojlović, predstavnik organizacije ExedraMark u Crnoj Gori, vjeruje da će ova inicijativa zaživjeti u našoj zemlji, kao što je to slučaj u mnogim evropskim i svjetskim državama, a takođe smatra da je naša obaveza da sport u Crnoj Gori bude svima pristupačan. Na ovaj način sportski klubovi i sportski savezi u Crnoj Gori imaju priliku da prikažu pozitivnu javnu sliku ljubiteljima sporta u državi i u svijetu, da pokažu visok nivo inkluzivnosti i pristupačnosti za pojedince bez obzira na njihove sposobnosti, kao i da pridobiju do sada neiskorišćeno tržište – dodali su.

On je izrazio nadu da će u Crnoj Gori biti prisutni na svakoj utakmici i u svakom sportu jer, kako kaže, košarka je za sve, sport je za sve.

– Kosarkaška utakmica Evrokupa između Budućnosti i Arisa mi nije ostala u lijepom sjećanju što se tiče rezultata, ali svakako jeste po nečemu posebnom. Naime, prisustvovao sam istorijskom događaju iz ugla inkluzivnosti i pristupačnosti kada su u pitanju sportske manifestacije za osobe oštećenog vida u Crnoj Gori. Iskustvo je sjajno, veoma sam zadovoljan prevashodno Petrovim načinom komuniciranja, odnosno prenošenja same utakmice, a i pristup prema osobi oštećenog vida bio je na visokom nivou. Komentator se cijelo vrijeme trudio da što realnije približi svaki detalj, kako na samom terenu, tako i van njega. Košarka je specifičan sport iz ugla audio deskripcije, jer je mnogo dinamična i dosta toga se desi u jednom napadu. Petar se izuzetno dobro snašao u ovoj ulozi i tačno se vidi da ima određenog iskustva i da je prošao obuku. Ovim putem želim da se zahvalim KK Budućnost Voli, jer su pokazali između ostalog društveno odgovoran karakter, a sa druge strane prepoznajem želju da učestvuju u stvaranju inkluzivnog sistema, kako bi i osobe oštećenog vida uživale ravnopravno u sportskim događajima kao i ostali. Nadam se budućoj saradnji sa njima, a i ne samo sa njima, već i sa ostalim klubovima i nacionalnim savezima – izjavio je korisnik usluge audio-deskriptivnog komentarisanja Marko Nikolić.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

11 − seven =