Preskoči na sadržaj

RUŽIČASTI OKTOBAR, prevencija raka dojke

Objavljeno u Aktuelnosti

Redovni pregledi su jedini pouzdan i najučinkovitiji način za očuvanje i unapređenje zdravlja. Oni obuhvataju samopregled dojki i kontrolne zdravstvene preglede kojima se omogućava otkrivanje bolesti u ranoj fazi, kada postoje odlične šanse za potpuno izlječenje.
Preporuka je da svaka ženska osoba poslije 20. godine života jednom mjesečno, uradi samopregled dojki, u periodu od petog do desetog dana računajući od početka menstrualnog ciklusa. Žene u menopauzi samopregled planiraju i izvode uvijek istog datuma u mjesecu. Mjesečni samopregled dojki sastoji se od inspekcije dojki i pregleda strukture dojki u više položaja tijela (ležećem položaju i tokom tuširanja).
Ukoliko se tokom samopregleda dojki primijeti promjena u veličini jedne od dojki, promjena boje i izgleda kože dojke, naročito ako podsjeća na pomorandžinu koru, pojava bilo koje tečnosti iz bradavice (van perioda dojenja), uvučena bradavica (koja to prethodno nije bila), prisustvo čvorića u dojci, uvećan čvor u pazušnoj jami potrebno je da se žena hitno, bez odlaganja, javi izabranom doktoru ili radiologu.

Kako treba da se izvede samopregled, možete naći u okviru brošure ovdje i linka.
Ultrazvučni pregled dojki i mamografija su veoma važne metode kontrolnih pregleda, jer se pomoću njih mogu otkriti promjene koje nisu dovoljno velike da se mogu osjetiti dodirom.
Ultrazvučni pregled dojki je metoda izbora za pregled mlađih žena i trudnica. Pregled može trajati i do 30 minuta. Zakazuje se odmah po završetku menstrualnog ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete, kod specijaliste radiologa koji je edukovan za tu vrstu pregleda. Preporuka je da se bar jednom godišnje zakaže i ode na ultrazvučni pregled dojki.
Mamografija je široko prihvaćena kao zlatni standard za otkrivanje raka dojke u ranoj fazi kada je u velikom procentu izlječiv. Mamografijom se otkrivaju promjene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Prilikom mamografije se koriste se male i neškodljive doze zračenja.
Prema novim smjernicama mamografija se obavezno preporučuje ženama nakon 40. godine života ili ranije u dogovoru sa radiologom.

Bitno je znati:
– Prihvatanjem zdravih životnih navika znatno se može smanjiti rizik obolijevanja od zloćudnih bolesti, pa i raka dojke.
– Kontrolni pregledi za rano otkrivanje raka dojke su besplatni i dostupni svima.
Nažalost još uvijek nijesu pristupačni svima u Crnoj Gori.
– Kontrolni pregledi se planiraju tokom čitave godine, ne samo tokom oktobra mjeseca.
– Nemojte čekati, odmah zakažite kontrolni pregled!

Savez je kreirao i brošuru u kojoj možete pronaći mnoštvo korisnih informacija, savjeta, pravnih normi i obaveza države, medicinskih radnika i društva uopšte, koje bi trebalo ispunjavati u odnosu na djevojčice, žene i majke s invaliditetom. O razvoju seksualnosti i reproduktivnog zdravlja kod djevojčica i žena s invaliditetom, trebali bi slobodno i otvoreno govoriti, ali i njima dopustiti i omogućiti da budu radoznale, pitaju, kao i da dobiju pravovremene, istinite, stručne i pristupačne informacije.

Brošura dostupna na linku: https://ss-cg.org/?p=4059 .

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

19 − twelve =