Preskoči na sadržaj

U Baru održana dvodnevna edukacija za zaposlene u sudovima i tužilaštvima

Objavljeno u Aktuelnosti

Predstavnici osnovnih sudova, državnih tužilaštava i sudova za prekršaje južne regije Crne Gore prisustvovali su edukaciji koja ima za temu pristup pravdi osoba s invaliditetom. Na početku, učesnicima su predstavljene realizovane aktivnosti projektaDostigni pravdusa posebnim akcentom na Monitoring pristupačnosti informacija, proceduralnih adaptacija i arhitektonske dostupnosti sudova i tužilaštava u Crnoj Gori i Analizu presuda u odnosu na diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Uz konstruktivan dijalog, na treningu su otvorene teme modela pristupa invaliditetu, korišćenje adekvatne terminologije, komunikacije, a ujedno predstavljena je i UN Konvencija o pravima OSI, kao i elementi pristupačnosti neophodni za samostalno kretanje. Takođe, učesnici su imali priliku da kroz projekciju filma I am Sam, na slikovit i praktičan način bolje upoznaju teme o kojima se govorilo.
Druga od tri dvodnevne edukacije zaposlenih u sudovima i tužilaštvima južne regije održana je u hotelu Princess, Bar u periodu od 09-11. oktobra, a predavači na istoj bili su Goran Macanović i Anđela Dragović.
Dvodnevna edukacije za predstavnike sudova i tužilaštava biće realizovane i u sjevernoj i južnoj regiji u oktobru mjesecu.

Savez
slijepih Crne Gore sprovodi projekatDostigni pravdukoji je podržan i finansiran od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.
Opšti cilj projekta je unapređenje položaja osoba oštećenog vida u pristupu pravdi, koji se planira ostvariti kroz tri specifična cilja:
1. Obezbjeđivanje jednakog pristupa pravdi za OSI
2. Unapređenje pristupa pravdi zasnovanog na principima ljudskih prava
3. Podizanje svijesti društvene zajednice o značaju ravnopravnog pristupa pravdi.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

17 − 1 =