Preskoči na sadržaj

CDT: Hitno formirati Odbor i sprovesti izbornu reformu

Objavljeno u Aktuelnosti

U susret konstituisanju novog saziva Skupštine Crne Gore, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) nedavno je izradio publikaciju sa 35 preporuka za izbornu reformu, koja je dostupna cjelokupnoj zainteresovanoj javnosti i može se pronaći na zvaničnom sajtu ove nevladine organizacije, kazala je u razgovoru za Savez slijepih Crne Gore Milica Kovačević, programska direktorica CDT.

Istakla je da je publikacija pripremljena uz finansijsku podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Kako dodaje, prijedlozi usmjereni na promjenu seta zakona koji se na direktan ili indirektan način tiču izbornog procesa detaljno su razrađeni i biće dostavljeni Odboru za izbornu reformu, za koji u CDT očekuju da će biti formiran odmah nakon konstituisanja novog saziva crnogorskog parlamenta.

Preporuke se, između ostalog, odnose na potrebu depolitizacije i profesionalizacije izborne administracije, stvaranje tačnog i ažurnog biračkog spiska, uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura, biranje mjesnih zajednica na stvarnim izborima, potrebu stvaranja boljeg sistema zaštite izbornog prava, bolje garancije afirmativne akcije za pripadnike manjinskih zajednica i žene, pristupačnost izbornog procesa osobama s invaliditetom (OSI), medijsko izvještavanje o izborima i nadzor nad njim, probleme sa kontrolom nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, kao i na potrebu za unapređenjem demokratske kulture kroz kodekse za fer izbore.

Takođe, ističe naša sagovornica, po prvi put su definisane i preporuke koje se tiču zaštite izbornog procesa od dezinformacija i neželjenih stranih uticaja, a koje bi morale biti sastavni dio predstojećeg procesa reforme izbornog zakonodavstva.

Konkretno, u 22. preporuci pozivaju da se izbori učine pristupačnim za osobe s invaliditetom (OSI). Navode da su prepreke prisutne u vidu fizičke nepristupačnosti biračkih mjesta, pristupa glasačkim kabinama i kutijama, samostalnosti i tajnosti glasanja, te procedura i materijala nepristupačnih osobama oštećenog vida. Dodaju da ni samo odvijanje kampanje nije u dovoljnoj mjeri pristupačno za sve kategorije OSI, što je karakteristika kako medijskih, tako i kampanja koje se sprovode na terenu.

Takođe je, ističe Kovačević, neophodno predvidjeti adekvatne sankcije za one koji prekrše odredbe, kako one ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.

Kovačević naglašava da je dugoočekivana izborna reforma u Crnoj Gori reformski proces koji, s jedne strane, svi akteri javno zagovaraju, dok je s druge strane malo njih zaista spremno da ono što zagovara zaista pokaže i u praktičnom radu i političkom djelovanju. Ovako komplikovan reformski poduhvat jasno traži naporan rad i dodatno vrijeme.

Kako zaključuje programska direktorica CDT, smatraju da cjelokupan proces pripreme zakona i usvajanja izmjena treba biti završen najkasnije do kraja 2024. godine, kako bi ostalo dovoljno vremena da se, do ulaska u godinu u kojoj se očekuju sljedeći redovni izbori sva nova rješenja implementiraju u praksi.

Intervju je kreiran u okviru projekta “Biram da biram” koji realizuje Savez slijepih Crne Gore. Projekat je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Sadržaj ovog intervjua isključiva je odgovornost Saveza slijepih Crne Gore i ne odražava nužno stavove CGO-a, Evropske unije ili Ministarstva javne uprave.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 × 2 =