Preskoči na sadržaj

ŽIVE LI DOSTOJANSTVENO STARIJI OŠTEĆENOG VIDA U CRNOJ GORI?!

Objavljeno u Aktuelnosti

Iz godine u godinu, postavljamo isto pitanje, a nažalost, odgovor je da su stariji oštećenog vida diskriminisani, omalovaženi, te su najčešće u izolaciji i segregaciji. Starije osobe oštećenog vida nemaju elementarne uslove za dostojanstven život. Nedostaju dostupne, pristupačne usluge, servisi podrške, aktivnosti i mjere.

Prvi oktobar, Međunarodni dan osoba treće životne dobi, proglasila je Skupština UN 1990. godine. Ovaj datum je od velikog značaja za sve naše starije kolege, prijatelje, roditelje, komšije, sve članove naše društvene zajednice, koji su joj dali svoj pečat i doprinos, radili na njenoj izgradnji, unaprijeđivanju, uzdizanju.
Zato smo danas u obavezi da im budemo zahvalni i servilni za sve dobro koje su osobe treće životne dobi dale našem društvu, mlađim generacijama, za sve te decenije rada, posvećenosti i energije koju su nam utkali kroz različite sfere društvenog aktivizma.
Ovaj datum podsjeća na značajnu ulogu starijih u zajednici, vrijednost njihovog znanja i iskustva, te neophodnost njihovog uključivanja u sve sfere života. Stariji ljudi su veoma često nevidljivi i marginalizovani. Svakodnevno se u društvu, ali i u porodici, suočavaju sa diskriminacijom i nejednakošću.
Zbog godina koje imaju zanemaruje se njihovo znanje i iskustvo, predstavljeni su kao neko ko je teret, zavisni od drugih. Često se zdravstvena stanja u kojima se nalaze pripisuju godinama i ne posvećuje im se dovoljna pažnja. Ovakva neopravdana ponašanja dovode do neravnopravnog položaja starijih i onemogućavaju ih da vode ispunjen i dostojanstven život.
Usamljenost, socijalna izolovanost, narušavanje rutine, zabrinutost, stres, samo su neka od osjećanja starijih osoba.

Crna Gora mora kreirati politike kojima će iskorijeniti siromaštvo, obezbijediti uslove za zdrav i dostojanstven život i izgraditi inkluzivne zajednice u kojima su svi članovi ravnopravni.
Mi se u Savezu slijepih kontinuirano trudimo da u okviru aktivnosti uključimo i osobe treće dobi. S tim u vezi, na svim treninzima, seminarima, radionicama, fokus grupama podstičemo na učešće, aktivno učešće starijih. Razvijamo servise podrške, sarađujemo sa institucijama,

Domovima starih u cilju obezbjeđivanja dostojanstvenog života starijih u Crnoj Gori.

Iskustva od mnogih starijih osoba u našoj zajednici nam i dalje mogu biti dragocjena i korisna, pa ih treba čuti i dati im priliku da iskažu svoje stavove, očekivanja, potrebe i sl. Jer, kao što prethodno rekosmo, sve te starije osobe su naši roditelji, prijatelji, komšije, doskorašnje kolege i saradnici, čija građanska i ljudska prava s naročitim uvažavanjem moramo poštovati i u budućnosti mnogo više raditi na njihovoj harmonizaciji i unaprijeđenju.

Tekst na engleskom jeziku možete preuzeti i pročitati u nastavku – Do older adults with vision impairment in Montenegro live with dignity .

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

three × three =