Preskoči na sadržaj

POZIV – EDUKACIJE SUDIJA I TUŽILACA

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore od 26. 12. 2022. godine, realizuje projekat „Dostigni pravdu“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Opšti cilj projekta je unapređenje položaja osoba oštećenog vida u pristupu pravdi, koji se ostvaruje kroz tri specifična cilja:

1.     Obezbjeđivanje jednakog pristupa pravdi za OSI,

2.     Unapređenje pristupa pravdi zasnovanog na principima ljudskih prava,

3.     Podizanje svijesti društvene zajednice o značaju ravnopravnog pristupa pravdi.

Projektne aktivnosti odnose se na procjenu trenutnog stanja u odnosu na proceduralne adaptacije, te daju preporuke u cilju uklanjanja trenutnih prepreka na putu ka jednakom pristupu pravdi. Analiza presuda u odnosu na diskriminaciju osoba s invaliditetom, dala je odgovor na pitanje da li se u Crnoj Gori od strane sudija i tužioca, primjenjuje UN Konvencija o pravima OSI, ili se i dalje prema OSI postupa na neadekvatan način.

Postupci pred organima su nepristupačni za osobe s invaliditetom. Osim arhitektonske nepristupačnosti, nepristupačne informacije su dodatni problem, odnosno prepreka za OSI. Sve sudske procedure, bilo da se odnose na osnovne sudove, sudove za prekršaje, osnovna državna tužilaštva, nijesu u pristupačnim formatima za osobe s invaliditetom.
Rezultati Monitoringa kojeg smo izvršili kroz projekat, dostupni su na web sajtu www.ss-cg.org u pristupačnom elektronskom formatu, a daju preporuke za unapređenje trenutnog stanja, te unapređenje jednakog pristupa pravdi.

U cilju unapređenja nivoa znanja učesnika u postupcima sa akcentom na sudije i tužioce, o ljudskim pravima OSI pristupiće se organizovanju i održavanju tri dvodnevna treninga. Treninzima će prisustvovati osoblje sudstva i tužilaštva, čije institucije su bile predmet monitoringa.

Na treninzima će biti riječi o različitim pristupima i komunikaciji sa OSI, kao i o relevantnoj zakonskoj regulativi koja se odnosi na pristupačnost za osobe s invaliditetom.

U vezi sa navedenim, pozivamo vas da delegirate predstavnika vaše institucije na treningu koji će biti održan u Nikšiću, u periodu od 25.-26. 09. 2023. godine. O tačnom mjestu i programu treninga ćemo vas blagovremeno obavijestiti.

Nadamo se da ćete prepoznati važnost ove aktivnosti te interakcijom i razmjenom iskustava doprinijeti kvalitetu treninga. Putni i troškovi smještaja za učesnike koji u Nikšić dolaze iz drugih gradova će biti pokriveni.

Molimo vas da nam najkasnije do 20. 09. (srijeda) do 12h pošaljete prijavu učesnika koja će sadržati ime, prezime i kontakt predstavnika vaše institucije.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mail-a savezslijepihcg@gmail.com ili na broj telefona 020 665 368.

Poziv na engleskom jeziku možete preuzeti i pročitati u nastavku – Dostigni pravdu .

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

sixteen − three =