Preskoči na sadržaj

Uključivanje principa invaliditeta u cilju kvalitetnijeg kreiranja i implementacije strateških dokumenata

Objavljeno u Aktuelnosti

Predstavnice Saveza slijepih Crne Gore pomoćnica direktora Katarina Bigović Kulić i članica odbora žena Anđela Dragović, sastale su se sa generalnim sekretarom Vlade Borisom Marićem u petak 03.03.2023. godine.
Na početku, predstavnice Saveza Slijepih su predstavile projekat „Osnažene ka promjeni“ koji realizuje Savez slijepih Crne Gore uz finansijsku podršku Evropske Unije i Švedske agencije za razvoj i saradnju, a isti ima za cilj da podigne nivo znanja i informisanosti o poštovanju ljudskih prava, ženskih prava i ublaži diskriminaciju žena oštećenog vida.
Predstavnice Saveza slijepih ukazale su na najčešće prepreke u odnosu na oblast rodne ravnopravnosti poput nepristupačnih informacija, tačnije dokumenata na sajtu Vlade koji su skenirani, u nečitljivom pdf formatu. U odnosu na navedeno, generalni sekretar Vlade kazao je da u radu koriste program origami kojim se skeniraju dokumenti, a koji se sa druge strane zbog manjka interesovanja od strane zaposlenih nedovoljno koristi.
Kada je riječ o principima rodne ravnopravnosti, navedeno je da će od ove godine biti obavezno uključivanje kontakt tačke po instituciji koja će se baviti usklađivanjem i orodnjavanjem strateških dokumenata.
Takođe, govorilo se i o mehanizmima uključivanja invaliditeta u strateškim dokumentima, gdje je generalni sekretar Vlade kazao da isti ne može biti identičan u odnosu na princip rodne ravnopravnosti, te da bi morao podrazumijevati, transparentnost, intenzivniju komunikaciju organizacija OSI i državne uprave uz mogućnost rada u NVO, a sve u cilju što kvalitetnijeg kreiranja aktivnosti i adekvatnog pristupa fenomenu invaliditeta.

Tekst na engleskom možete pogledati i preuzeti u nastvavku – Uključivanje principa invaliditeta

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

one × 2 =