Preskoči na sadržaj

Nakon 20 godina rada usmjereno više aktivnosti na ŽSI

Objavljeno u Uncategorized

Izvještaj – sastanak sa predstavnicama Ministarstva za ljudska i manjinska prava

U okviru projekta „Osnažene ka promjeni koji Savez slijepih Crne Gore sprovodi uz finansijsku podršku Evropske Unije i Švedske agencije za razvoj i saradnju, u četvrtak 02.03.2023. održan je sastanak između predstavnica Saveza slijepih Crne Gore, pomoćnice direktora Katarine Bigović Kulić i članice odbora žena Anđele Dragović i predstavnica Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, načelnicom Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Biljanom Pejović i saradnicama Đovanom Đokaj i Majom Nuculović.

Na početku, načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost je iskazala zadovoljstvo zbog iniciranja sastanka od strane Saveza, te prepoznavanja institucije ispred koje dolazi kao relevantne za rad na unaprjeđenju položaja žena sa invaliditetom. Upoznala je predstavnice Saveza da Odjeljenje za rodnu ravnopravnost ove godine proslavlja jubilej, 20 godina postojanja, te da je u prethodnom radu intenzivno radio kako na kreiranju relevantnih dokumenata, tako i na njihovom praćenju, ako i davanju mišljenja u odnosu na orodnjenost dokumenata i uključivanje rodnih principa u nacionalnom zakonodavstvu. Istakla je i da je u prethodnom periodu sprovedena Nacionalna strategija rodne ravnopravnosti, Akcioni plan za period 2021-2022, izrađena srednjoročna evaluacija, a takođe je u završnoj fazi akcioni plan za 2023 godinu. Pejović je istakla i da se kontinuirano sprovode aktivnosti koji se odnose cjelokupno žensko stanovništvo pa samim tim i žene s invaliditetom. Kao veoma važnom istakla je saradnju i sa misijom OEBS u Crnoj Gori kao i sa zemljama regiona, koje prepoznaju rad odjeljenja u oblasti rodne ravnopravnosti.

Predstavnice Saveza slijepih upoznale su prisutne sa dosadašnjim aktivnostima projekta koji je usmjeren na unaprjeđenje nivoa znanja i informisanosti o poštovanju ljudskih prava, ženskih prava i ublažavanju diskriminacije žena oštećenog vida, a njegov glavni cilj je da doprinese jačanju participativne demokratije i inkluzivnosti. Istakle su da su u okviru projekta realizovane fokus grupe o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, održan trening za predstavnike lokalnih organizacija o jačanju kapaciteta i rodno odgovornom budžetiranju, kreiran plan izgradnje kapaciteta, izrađen priručnik o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u pristupačnim formatima.

Upoznale su prisutne i da Savez slijepih sprovodi projekat „Ženske akcije za društvene reakcije“ koji je finansiran od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, te da je jedna od ključnih aktivnosti koja se realizuje monitoring lokalnih samouprava u pogledu angažovanja kontakt osobe u oblasti rodne ravnopravnosti.

Takođe su ukazale na važnost pristupačnosti informacija, istakavši neophodnim da iste moraju biti u word ili čitljivom pdf, umjesto u skeniranom pdf formatu. Takođe je naglašeno da su pored elektronskog formata jednako važni i audio format i Brajevo pismo, te predložili da se prilikom objavljivanja publikacija na crnoj štampi iste prilagode i u pristupačnim formatima.

Obije strane su se usaglasile da prostor za unaprjeđenje svakako postoji, te izrazili otvorenost za dalju saradnju.

Tekst na engleskom možete pročitati i preuzeti u nastavku – Nakon 20 godina rada više usmjereno više aktivnosti na ŽSI (1)

Pripremila, Anđela Dragović

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

five × one =