Preskoči na sadržaj

Predstavnice Saveza slijepih CG održale sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja

Objavljeno u Aktuelnosti

Predstavnice Saveza slijepih Crne Gore pomoćnica direktora Katarina Bigović Kulić i članica odbora žena Anđela Dragović sastale su se u srijedu 01.03.2023. sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, načelnikom direkcije za javno zdravlje Kenanom Kurtagićem i savjetnicom i za strateška dokumenta Vesnom Raičević.

Na početku Bigović Kulić je predstavila projekat „OsnaŽene ka promjeni“, koji Savez slijepih Crne Gore realizuje uz finansijsku podršku Evropske Unije i Švedske agencije za razvoj i saradnju, a sve to u cilju jačanja participativne demokratije i inkluzivnosti. Navela je da su u okviru projekta održane fokus grupe o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, izrađena brošura o pomenutoj temi za članove Saveza, održan trening o rodno odgovornom budžetiranju i jačanju kapaciteta lokalnih organizacija, izrađen plan izgradnje kapaciteta lokalnih organizacija, te održani sastanci sa predstavnicima/cama Odbora za rodnu ravnopravnost, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva evropskih poslova.

Predstavnice Saveza slijepih ukazale su na važnost pristupačnosti informacija, te istakle da je sajt Vlade Crne Gore pristupačan za osobe oštećenog vida, ali da su dokumenti nerijetko u skeniranom pdf formatu i predložili da isti budu prilagođeni u wordu ili čitljivom pdf formatu. U odnosu na navedeno, predstavnici ministarstva kazali su da se za potrebe arhiviranja i objavljivanja dokumenata koristi program Origami koji automatski skenira dokumente, te da smatraju izvodljivim prilagođavanje dokumenata.

Takođe, predstavnice Saveza slijepih upoznale su prisutne da se u prethodnoj godini intenzivno radilo na unaprjeđenju pristupačnosti primarne zdravstvene zaštite kroz organizovanje edukacija za zaposlene u zdravstvenim ustanovama kao i kroz realizovanje monitoringa o elementima pristupačnosti u zdravstvenim institucijama kao što su: pristupačna parking mjesta, taktilne staze vodilje, informacije na Brajevom pismu, rampe, toaleti. Katarina Bigović Kulić kazala je da rezultati nisu na zadovoljavajućem nivou, da mnogi elementi pristupačnosti poput rampe, toaleta za OSI postoje, ali da se ne koriste. Takođe je navela i da su određene zdravstvene ustanove nakon predstavljanja rezultata monitoringa započele sa postavljanjem određenih elemenata pristupačnosti.
Predstavnice Saveza slijepih su, u skladu sa navedenim sugerisale da Ministarstvo kao krovna institucija uputi inicijativu zdravstvenim institucijama i urgenciju za ugrađivanje elemenata pristupačnosti.

U odnosu na principe rodne ravnopravnosti i rodno odgovorno budžetiranje, iz ministarstva su naveli da dokumente nijesu kreirali u skladu sa pomenutim, te da će se sa tim započeti ove godine.
Iz Saveza su istakli pozitivnim i saradnju sa Institutom za javno zdravlje, ostvarenu kroz niz sastanaka, učešće u kampanjama: prevenciji raka dojke, prevenciji raka grlića materice kroz prilagođavanje materijala u pristupačnim formatima.
Učesnici sastanka su se saglasili da će se saradnja nastaviti, te da su komunikacija i zajedničko konsultovanje neophodni za unaprjeđenje položaja osoba oštećenog vida.

Tekst na engleskom možete pročitati i preuzeti u nastavku – Sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

6 − 1 =