Preskoči na sadržaj

Servis “Videći/a pratilac/teljka” predstavljen osobama oštećenog vida iz Berana

Objavljeno u Aktuelnosti

Savjetnica za međunarodne odnose Katarina Bigović Kulić i stručna radnica Nikolina Miljić predstavile servis „Videći/a pratilac/ljka“ predstavnicima, budućim korisnicima, članovima lokalne organizacije za Berane.
Cilj servisa “Videći/a pratilac/teljka” je – da pruži podršku osobama s oštećenim vidom, prije svega u samostalnom kretanju, što dovodi do socijalizacije, inkluzije u društvu, povećanju samopouzdanja i motivacije za aktivno učešće u društvenom životu uključujući motivaciju za traženjem posla i zaposlenjem, a što sve zajedno smanjuje nivo kućne institucionalizacije ovih osoba koja je prisutna u značajnom obimu.
Videći/a pratilac/teljka podrazumijeva pružanje pomoći osobi s oštećenjem vida (korisniku/ci) od strane druge osobe (videćeg/e pratioca/teljke) u samostalnom kretanju za obavljanje aktivnosti koje u svakodnevnom životu ne može obaviti bez pomoći drugog lica, ili bi ih obavljala znatno sporije i uz puno napora, a nekada i uz veće finansijske troškove.
Svi prisutni članovi izrazili su želju da budu korisnici/ce usluge i raduje ih činjenica da će servis biti dostupan i u Beranama.
Videći/a pratilac/teljka omogućava osobama s oštećenjem vida da dobiju spoljnu podršku kojom kompenzuju stvari koje im se čine teške ili nemoguće u samostalnom životu, posebno zbog vrste i nivoa prepreka nametnutim od društva, a s kojima se suočavaju. Usluga Videći/a pratilac/teljka se definiše prema specifičnim i individualnim potrebama svakog korisnika, koju on sam definiše i obučava svog pratioca/teljku kako da na najbolji način asistira, prati u zadovoljenju potreba.
Ovo je nova vrsta usluge koja se sprovodi na teritoriji Crne Gore, ali se nadamo da će osobe sa oštećenim vidom, institucije, ustanove i organizacije prepoznati njen značaj, te da će se u narednom periodu sistemski unaprijediti i biti dostupna svim osobama koje ne koriste druge vrste asistencije.
Prezentacija servisa realizovana je u subotu 19. novembra 2022, u Studentskom domu u Beranama, a realizuje se u okviru projekta: “Jednakošću do dostojanstvenog života OSI u Crnoj Gori“, koji sprovodi Savez slijepih Crne Gore u partnerstvu sa Udruženjem za podršku osobama sa invaliditetom Bijelo Polje, a finansira Evropska unija kroz podršku za civilno društvo (CSF) i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

S poštovanjem,
SAVEZ SLIJEPIH CRNE GORE
Ul. Njegoševa br.6, 81000 Podgorica
Tel: +382 (0)20 665 368, fax: +382 (0)20 665 377
E mail: savezslijepihcg@gmail.com
http://www.ss-cg.org/ , http://www.zaposliosi.me/

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

17 − 6 =