Preskoči na sadržaj

Jednake i osnažene

Objavljeno u Aktuelnosti

Od 15-17. septembra, u hotelu Princess u Baru, održan je Trening o rodnoj ravnopravnosti za predstavnike, zaposlene iz Saveza slijepih Crne Gore i lokalnih organizacija slijepih, kroz projekat „Jednake i osnažene“.
Tokom prvog dana Treninga bilo je riječi o osnovama rodne ravnopravnosti, diskriminaciji žena oštećenog vida, nasilju i mehanizmima zaštite od nasilja. Položaj i učešće žena oštećenog vida su bile teme rada tokom drugog dana Treninga. Trening su vodile Katarina Bigović i Anđela Dragović.
Učesnici i učesnice su izrazili zadovoljstvo što je pokrenut ovakav projekat, koji će akcenat staviti na rodnu ravnopravnost, naročito žena oštećenog vida. Tokom Treninga su dobijeni i novi inputi i sugestije za dalji nastavak edukacije i rada u oblasti rodne ravnopravnosti.
Savez slijepih Crne Gore u martu 2021. je počeo sa realizacijom projekta „Jednake i osnažene“ koji je finansijski podržan od strane Evropskog saveza slijepih.
Nedovoljno znanja o rodnoj ravnopravnosti, anti-diskriminacionim mehanizmima, slaba informisanost o značaju rodne ravnopravnosti, nepristupačne informacije, treninzi, prisustvo dvostruke, intersektorske diskriminacije, razlog su kreiranja projektne ideje.
Glavni cilj projekta je smanjenje stepena diskriminacije žena oštećenog vida u Crnoj Gori, kroz akcentovanje jačanja pozicije i učešća žene oštećenog vida.
Specifični ciljevi su:
1. Jačanje kapaciteta zaposlenih u Savezu slijepih Crne Gore i u osam lokalnih organizacija slijepih za implementaciju politike rodne ravnopravanosti
2. Podizanje nivoa znanja žena i muškaraca oštećenog vida na polju rodne ravnopravnosti
3. Podizanje nivoa svijesti o rodnoj ravnopravnosti
Podsjećamo, na VIII redovnoj sjednici Upravnog odbora SSCG XIV saziva, koja je održana u utorak 18.maja 2021, u prostorijama Saveza slijepih Crne Gore, podržana je inicijativa i osnovano je radno tijelo Odbor žena. Osnivanje Odbora žena krucijalan je korak ka usvajanju politika, planova i mjera koje vode prema jednakosti, ravnopravnosti, smanjenju višestruke diskriminacije zasnovane na polu, invaliditetu kako bi se dobila inkluzivna i odgovorna organizacija, što Savez slijepih i jeste. Odbor žena u narednom periodu činiće Zagorka Pavićević, Anđela Dragović i Katarina Bigović, potpisnice inicijative za osnivanje istog. Odbor žena je otvoren za sugestije, komentare, ideje koji će doprinijeti njegovom radu.
Ciljevi i aktivnosti projekta su u skladu sa aktivnošću GEAR koju sprovodi Evropski savez slijepih u okviru važećeg strateškog plana.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

two × five =