Preskoči na sadržaj

Pravo na pristupačne kulturne sadržaje u fokusu kampanje podizanja svijesti

Objavljeno u Aktuelnosti

PARVIS -ove aktivnosti su u punom jeku s početkom jeseni. Novi video za podizanje svijesti o pravu na ličnu pokretljivost, koji podržava član 20. Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, objavljen je na engleskom jeziku, a video je dostupan i na francuskom, švedskom, litvanskom, njemačkom, slovačkom, crnogorskom, portugalskom i španskom na YouTube kanalu PARVIS.
Link do videa na crnogorskom jeziku: https://www.youtube.com/watch?v=UpSfJy6CHgE .
E-radionica sa savjetima i razmjenom iskustava o tome kako podići svijest građana oštećenog vida i kako se zalagati kod donosioca održana je 6. septembra, gdje su učešće uzele predstavnice Saveza slijepih, Katarina Bigović I Anđela Dragović.
EBU i 9 drugih partnerskih organizacija pokreću danas, 6. septembra 5-dnevnu Twitter kampanju za podizanje svijesti o #AccessToCulture, koja je povezana sa članom 30 UNCRPD-a o pravu na učešće u kulturnom životu i tekućom kampanjom EBU-a Kreativna Evropa/MEDIA. Kampanja na Twitteru zalaže se za pravo građana s oštećenjem vida na kulturu, zahtijevajući veća sredstva (javna ili privatna) za audio deskripciju i audio titlove, te da svi filmovi, TV programi i usluge prenosa trebaju biti dostupni osobama oštećenog vida. Kako biste nas podržali, lajkujte i retvitujte u znak podrške našim zahtjevima, prateći @savez_slijepih i hashtagove #AccessToCulture i #AudioDescription.

U septembru će početi sa planiranjem i podcasta PARVIS-a „Izvještavanje o pravima“, koji će se emitovati svaka dva mjeseca od novembra 2021. pa nadalje. Podcast će se fokusirati na prava građana oštećenog vida povezana sa UNCRPD -om, dok će se raspravljati o događajima u kojima je to pravo uskraćeno putem intervjua.
Ako imate primjere takvih slučajeva ili želite doprinijeti podcastu, pošaljite mejl na savezslijepihcg@gmail.com.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

18 − sixteen =