Preskoči na sadržaj

Jednake i osnažene

Objavljeno u Aktuelnosti

U utorak, 20.jula 2021, održana je peta u nizu radionica namijenjenih prvenstveno ženama oštećenog vida kroz projekat „Jednake i osnažene“. Radionica je posvećena temi „Mehanizmi za zaštitu rodne ravnopravnosti uključujući zaštitu od nasilja nad ženama“. Radionicu je vodila Ana Jaredić iz Centra za ženska prava.
Učesnice su izrazile zadovoljstvo što je pokrenut ovakav projekat, koji će akcenat staviti na rodnu ravnopravnost, naročito žena oštećenog vida. Raičević je upoznala učesnike sa vrstama i oblicima nasilja, kao i servisima podrške.
Savez slijepih Crne Gore u martu 2021. je počeo sa realizacijom projekta „Jednake i osnažene“ koji je finansijski podržan od strane Evropskog saveza slijepih.
Nedovoljno znanja o rodnoj ravnopravnosti, anti-diskriminacionim mehanizmima, slaba informisanost o značaju rodne ravnopravnosti, nepristupačne informacije, treninzi, prisustvo dvostruke, intersektorske diskriminacije, razlog su kreiranja projektne ideje.
Glavni cilj projekta je smanjenje stepena diskriminacije žena oštećenog vida u Crnoj Gori, kroz akcentovanje jačanja pozicije i učešća žene oštećenog vida.
Specifični ciljevi su:
1. Jačanje kapaciteta zaposlenih u Savezu slijepih Crne Gore i u osam lokalnih organizacija slijepih za implementaciju politike rodne ravnopravanosti
2. Podizanje nivoa znanja žena i muškaraca oštećenog vida na polju rodne ravnopravnosti
3. Podizanje nivoa svijesti o rodnoj ravnopravnosti
Podsjećamo, na VIII redovnoj sjednici Upravnog odbora SSCG XIV saziva, koja je održana u utorak 18.maja 2021, u prostorijama Saveza slijepih Crne Gore, podržana je inicijativa i osnovano je radno tijelo Odbor žena. Osnivanje Odbora žena krucijalan je korak ka usvajanju politika, planova i mjera koje vode prema jednakosti, ravnopravnosti, smanjenju višestruke diskriminacije zasnovane na polu, invaliditetu kako bi se dobila inkluzivna i odgovorna organizacija, što Savez slijepih i jeste. Odbor žena u narednom periodu činiće Zagorka Pavićević, Anđela Dragović i Katarina Bigović, potpisnice
inicijative za osnivanje istog. Odbor žena je otvoren za sugestije, komentare, ideje koji će doprinijeti njegovom radu.
Sa ovom radionicom zaokružen je set od planiranih pet radionica na kojima je prisustvovalo osamnaest žena.
Ciljevi i aktivnosti projekta su u skladu sa aktivnošću GEAR koju sprovodi Evropski savez slijepih u okviru važećeg strateškog plana.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

1 + 7 =