Preskoči na sadržaj

Praksa studenata sa FPN-a u Savezu slijepih – VIII grupa

Objavljeno u Aktuelnosti

Na samom početku želimo se kratko osvrnuti na značaj obavljanja prakse, odnosno iskustva stečenog tokom obavljanja iste.

Tokom studiranja na osnovnim studijama Fakulteta političkih nauka imale smo priliku da praksu obavljamo u više institucija, što nije slučaj sa koleginicama starijih godina koje su upravo u našoj grupi obavljale praksu u Savezu slijepih. Iz međusobnog razgovora možemo upravo tu uočiti razliku kada govorimo o cjelokupnom utisku studiranja, kao i o znanju stečenom tokom istog.

Studentska praksa je za mnoge od nas prvi susret s načinom funkcionisanja poslovnog svijeta, pa nam je stoga iskustvo stečeno tokom obavljanja prakse jako značajno i predstavlja dodatnu motivaciju za dalje usavršavanje i napredovanje kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Činjenica je da praksa ne može bez teorije i poznavanja elementarnih stvari i pojmova potrebnih za struku, međutim, teorija bez prakse ipak ne znači mnogo. Napominjemo sve ovo upravo jer smatramo da imajući priliku da obavljamo praksu u različitim institucijama, da se upoznamo sa raznim stručnim licima, poslovima, pristupima, korisnicima i slično, možemo porediti iskustva i sažeti utiske zaključno i sa našom posljednjom obavljenom praksom u Savezu slijepih CG.

Obavljena praksa u Savezu slijepih za nas prije svega predstavlja jedno novo iskustvo za koje vjerujemo da će nam koristiti u našem daljem usavršavanju. Zahvaljući jako posvećenom pristupu želimo posebno naglasiti da smo pored stečenog praktičnog iskustva, znatno bolje savladale stručne pojmove. Ono što je naš zajednički utisak i dojam o samom pristupu i praksi jeste izuzetno posvećen i organizovan rad. Sa strpljenjem i željom da nam na što bolji način prenesu svoje znanje i iskustvo pristupili su nam svi zaposleni u Savezu slijepih.

Ono s čim nismo bile u dovoljnoj mjeri upoznate, a što je ujedno bio i najzanimljiviji dio tokom obavljanja prakse jeste savladavanje i upoznavanje Brajevog pisma. Jedino što bi okarakterisale kao nedostatak u cjelokupnoj praksi jeste malo vremena posvećenog upravo Brajevom pismu, jer smatramo da nemamo često priliku za savladavanje takvih stvari, a opet to predstavlja nadogradnju našeg znanja i jedno značajno iskustvo. Želimo naglasiti da iako smatramo da bi ovom segmentu trebalo posvetiti više pažnje, za vrijeme određeno savladavanju ove materije uspjele smo savladati kako pisanje, tako i čtanje na Brajevom pismu u mjeri u kojoj je to i bilo predviđeno, što nam je zaista ostalo kao drago i značajno sjećanje obavljanja ove prakse.

Na kraju želimo sumirati sve utiske kroz par stvari koje su za nas glavni dojam ove prakse:

– savladale smo bolje stručne pojmove i sve neodumice koje su postojale oko istih;
– upoznale smo se bolje sa značanjem i primjenom sadržaja Konvencije o pravima lica sa invaliditetom;
– uspješno smo savladale vještinu pisanja i čitanja na Brajevom pismu i približnije se upoznale sa samim pojmom Brajevog pisma.

Završile bismo ovaj izvještaj činjenicom da smo iz Saveza slijepih CG posljednjim danom obavljanja prakse izašle sa novim iskustvom, boljim znanjem, boljem i približnijem pojašnjenju načina na koji osobe sa invaliditetom funkcionišu, što je zaista za sve nas bilo nesvakidašnje iskustvo, jer, nažalost, mnogi od nas ne percipiraju stvari na ogovarajući način, a ova praksa je upravo bila prilika da spoznamo sve ono o čemu trebamo voditi računa prije svega kao ljudi, a onda i kao budući socijalni radnici.

Želimo posebno pohvaliti sve zaposlene u Savezu slijepih CG, njihov lijep i posvećen pristup studentima.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

19 − five =