Preskoči na sadržaj

Održan trening o diskriminaciji za osobe oštećenog vida u Podgorici

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore realizuje projekat pod nazivom: “Vrijeme je da kažemo NE diskriminaciji osoba oštećenog vida“, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.
Cilj Projekta je da podigne i unaprijedi nivo znanja o poštovanju ljudskih prava uopšte i suzbije i ublaži diskriminaciju osoba oštećenog vida. Putem istraživanja, koje je sprovedeno od strane Saveza slijepih Crne Gore 2019, na temu “Diskriminacija OSI”, ispitanici su pokazali izuzetno nizak nivo razumijevanja i prepoznavanja diskriminacije, pa su aktivnosti ovog projekta zapravo realan slijed događaja i želja da se postojeće stanje značajno unaprijedi i poboljša.
Polaznici treninga se upoznaju sa pojmom diskriminacije, oblicima, odredbama UN Konvencije o pravima OSI i Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, kao i institucionalnim okvirom o zaštiti od diskriminacije. O diskriminaciji i odredbama pomenutih akata govorio je Goran Macanović, dok je o mehanizmima i pravnim sredstvima za zaštitu od diskriminacije, postupcima i vođenjem postupaka govorio advokat Luka Stijepović.
Kroz organizovanje edukativnih trening-sesija za osobe oštećenog vida, osobe oštećenog vida će moći da odgovore na pitanja – Šta je diskriminacija? Koji su njeni pojavni oblici? Posljedice do kojih ona može dovesti? Kako se mogu boriti protiv diskriminacije? i sl. Kroz program treninga polaznici su dobili i konkretne sugestije i savjete od relevantnih predavača, a koji se odnose na konkretne mehanizme i pravna sredstva za zaštitu od diskriminacije. Uz edukativnu komponentu na treningu, očekuje se da će veći broj učesnika/polaznika treninga, nakon razmjene mišljenja i stečenog znanja, biti ohrabreni da se uz stručnu podršku i logistiku koju je i do sada Savez slijepih Crne Gore pružao svim osobama oštećenog vida, bore protiv diskriminacije i koriste sva raspoloživa pravna sredstva za zaštitu od iste.
Četvrti u nizu od pet treninga je održan u Podgorici, za osobe oštećenog vida iz Cetinja, Danilovgrada, Kolašina i Podgorice, u hotelu Hilton, 1-2.jula 2021. Učesnici treninga su bili jako inspirisani da govore na temu diskriminacije i da podijele svoje mišljenje.
Konkretno, na treningu, osobe oštećenog vida su prepoznale pojedine oblike diskriminacije, na koje nailaze svakodnevno, najčešće u razgovoru, u vidu diskriminacije u govoru i omalovažavanju. Akcentovana je nepristupačnost u samostalnom kretanju, ali i mnoga pitanja u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva, pristupa pravdi.
Na ovom treningu bilo je dosta riječi I o diskriminaciji u oblasti porodičnog života, žena s invaliditetom.

Kroz određene primjere učesnici su predstavili kako direktnu, tako i indirektnu diskriminaciju, ali i povezanu diskriminaciju, uznemiravanje.
Učesnici su navodili i dobra rješenja, poput postavljenih taktilnih staza u Podgorici, novog portala Vlade Crne Gore, koji omogućavaju smanjenje stepena diskriminacije osoba oštećenog vida.
Međutim, većina učesnika ističe da se svakodnevno susreće sa omalovažavanjem, osjećajem manje vrijednosti, čudnim pogledima, herojskim riječima.
Kada je u pitanju obrazovanje, školstvo, učesnici su uglavnom navodili nepristupačnost literature, kako tokom osnovnog, srednjeg i visokoškolskog obrazovanja. Po ovom pitanju Savez slijepih Crne Gore će izraditi Pritužbu koja će biti upućena instituciji Ombudsmana.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

three × 4 =