Preskoči na sadržaj

Održan trening o diskriminaciji za osobe oštećenog vida u Baru

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore realizuje projekat pod nazivom: “Vrijeme je da kažemo NE diskriminaciji osoba oštećenog vida, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Cilj Projekta je da podigne i unaprijedi nivo znanja o poštovanju ljudskih prava uopšte i suzbije i ublaži diskriminaciju osoba oštećenog vida. Putem istraživanja, koje je sprovedeno od strane Saveza slijepih Crne Gore 2019, na temuDiskriminacija OSI”, ispitanici su pokazali izuzetno nizak nivo razumijevanja i prepoznavanja diskriminacije, pa su aktivnosti ovog projekta zapravo realan slijed događaja i želja da se postojeće stanje značajno unaprijedi i poboljša.

Polaznici treninga se upoznaju sa pojmom diskriminacije, oblicima, odredbama UN Konvencije o pravima OSI i Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, kao i institucionalnim okvirom o zaštiti od diskriminacije. O diskriminaciji i odredbama pomenutih akata govorio je Goran Macanović, dok je o mehanizmima i pravnim sredstvima za zaštitu od diskriminacije, postupcima i vođenjem postupaka govorio advokat Luka Stijepović.

Kroz organizovanje edukativnih trening-sesija za osobe oštećenog vida, osobe oštećenog vida će moći da odgovore na pitanja – Šta je diskriminacija? Koji su njeni pojavni oblici? Posljedice do kojih ona može dovesti? Kako se mogu boriti protiv diskriminacije? i sl. Kroz program treninga polaznici su dobili i konkretne sugestije i savjete od relevantnih predavača, a koji se odnose na konkretne mehanizme i pravna sredstva za zaštitu od diskriminacije. Uz edukativnu komponentu na treningu, očekuje se da će veći broj učesnika/polaznika treninga, nakon razmjene mišljenja i stečenog znanja, biti ohrabreni da se uz stručnu podršku i logistiku koju je i do sada Savez slijepih Crne Gore pružao svim osobama oštećenog vida, bore protiv diskriminacije i koriste sva raspoloživa pravna sredstva za zaštitu od iste.

Drugi u nizu od pet treninga je održan u Baru, za osobe oštećenog vida iz južne regije Crne Gore, u hotelu Princess, 19-20.maja 2021. Iako su na početku treninga, polaznici, osobe oštećenog vida, istakle da se uglavnom ne osjećaju diskriminisano, da se većina nije borila protiv diskriminacije, do kraja treninga situacija se značajno promijenila. Konkretno, na treningu, osobe oštećenog vida su prepoznale pojedine oblike diskriminacije, na koje nailaze svakodnevno, najčešće u razgovoru, u vidu diskriminacije u govoru i omalovažavanju. Akcentovali su nepristupačnost u samostalnom kretanju, odsustvo adekvatnog i pravilnog zvučnog signala na semaforima u Baru, veliko rastinje, parkirane automobile na trotoaru. Kada su u pitanju informacije, učesnici su akcentovali nepristupačnost istih, nedostatak informacija na brajevom pismu, nepristupačnost opštinskih službi. Predstavnici iz Bara posebno su akcentovali nedostatak taktilnih staza vodilja. Mladi učesnici su istakli i neprilagođenost neformalnih oblika obrazovanja, usled koje ne mogu unapređivati svoje znanje. Obzirom na aktuelni proces fiskalizacije, učesnik je istakao i neprilagođenost procesa, aparata koje mora da koristi.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

eight + seventeen =