Preskoči na sadržaj

Država da obezbijedi redovna sredstva za uslugu psa vodiča/pomagača

Objavljeno u Aktuelnosti

Psi vodiči/pomagači, omogućavaju osobama s invaliditetom da žive u skladu s postulatima samostalnog života. Oni omogućavaju visok nivo samostalnosti i nezavisnost od drugih osoba, uključujući i zaštitu privatnosti korisnika. Psi vodiči pomažu osobama s oštećenim vidom da se samostalno, slobodno i bezbjedno kreću, dok pomagači pružaju asistenciju u podizanju i premještanju iz kreveta na kolica, toalet, podizanju i dohvatanju predmeta, otvaranju/zatvaranju vrata, paljenju/gašenju svijetla i slično.
Situacija u vrijeme pandemije KOVID19, kao i mjera za suzbijanje istog, pokazala je sve prednosti usluge psa vodiča/pomagača za imaoce istog, jer su ostale OSI uglavnom bile uskraćene za mnoge socijalne usluge, usluge podrške za život u zajednici. U periodu kada mnoge OSI nijesu bili u mogućnosti da izvršavaju uobičajene životne aktivnosti, da pođu do prodavnice, apoteke i sl sa članom porodice, asistentom, korisnici pasa vodiča su sadržali svoju samostalnost i izvršavanje uobičajenih potreba.
U Crnoj Gori, trenutno, radno su aktivna dva psa vodiča, dok su dvije osobe oštećenog vida na listi čekanja. Iako je ovo jedna od usluga koja u potpunosti omogućava život OSI u skladu sa postulatima samostalnog života, država Crna Gora ne prepoznaje njen značaj i još uvijek nije obezbijedila trajne i sigurne izvore sredstava za održivost ovog programa, odnosno nije obezbjedila redovno finansiranje iz budžeta kroz planiranje sredstava za školovanje za minimum jednog psa vodiča/pomagača godišnje.
Kolege iz UMHCG već godinama, sprovode ovu aktivnost, ukazuju na bitnost ove usluge, programa, a sredstva se i dalje prikupljaju putem donacija.
Kako je Crna Gora malo tržište, nema školu u kojoj bi se obučavali psi vodiči/pomagači, obuka za pse sprovodi se u Centru za rehabilitaciju Silver u Zagrebu, a za procjene, školovanje i prenos psa vodiča potrebno je izdvojiti oko 15.000,00 eur.
U mnogim zemljama Evrope, osim finansiranja školovanja i nabavke pasa vodiča, lokalne i nacionalne vlasti, omogućavaju i finansiranje veterinarskih usluga i ishrane za pse, što nije slučaj u Crnoj Gori. Tako, npr. Češka obezbjeđuje 32 eur mjesečno za ishranu, Francuska 50 eur za brigu o psu, Rusija obezbjeđuje godišnji dodatak od 250 eur, dok lokalne vlasti u Danskoj obezbjeđuju nabavku, edukaciju i veterinarske usluge.
Finansiranjem ove usluge iz budžeta osobe koje žele, i pritom ispunjavaju uslove, za korištenje usluge psa vodiča/pomagača ne bi čekale da se stvore uslovi, prikupe sredstva kroz donacije, već bi mogli da dobiju uslugu blagovremeno i odmah po završenim procjenama i uobičajenim procedurama.

Sjutra sa vama dijelimo iskustva iz “prve ruke”, koja će podijeliti Anđela Radovanović iz UMHCG, korisnica psa vodiča, Dunja Samardžić i budući korisnik Aleksa Marsenić.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

four + 16 =