Preskoči na sadržaj

GRADSKI PORTAL I RADIO DA BUDU PRISTRUPAČNI I NEDISKRIMINATORNI ZA OSI

Objavljeno u Aktuelnosti

Poštovani,

Ovim putem upućujemo reagovanje u odnosu na najavu, da gradski portal počinje sa radom, https://podgorica.me/vijesti/891.
Kako ste najavili, gradski portal će u okviru Lokalnog javnog emitera Radio televizije Podgorica funkcionisati na internet adresi gradski.me, a počeće sa radom u ponedjeljak, 5. aprila 2021.
Ovim putem apelujemo da povedete računa o dva segmenta: pristupačnost i nediskriminacija.
Informacije na portalu moraju biti pristupačne za OSI, osobe oštećenog vida korisnike čitača ekrana, osobe djelimično oštećenog vida koje koriste elemente poput kontrasta, uvećanja slova.
S tim u vezi, na sledećem linku, https://ss-cg.org/?p=1006, možete pronaći Pravilnik o standardima pristupačnosti, a na sledećem linku, MONITORING PRIMJENE SMJERNICA ZA KREIRANJE ELEKTRONSKIH DOKUMENATA U SKLADU SA STANDARDIMA E-PRISTUPAČNOSTI, Monitoring primjene smjernica za kreiranje elektronskih dokumenata u skladu sa standardima e-pristupačnosti.
Takođe, u nastavku linkovi na kojima možete pronaći smjernice koje je Savez slijepih i Udruženje mladih sa hendikepom izradilo u saradnji sa Ministarstvom javne uprave:
http://www.mju.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=370453&rType=2&file=Smj

http://www.mju.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=370453&rType=2&file=Smj

Kako dalje navodite, u toku su posljednje pripreme za puštanje u rad gradskog portala i vjerujete da će ovaj lokalni elektronski medij, biti koristan servis građanima i blagovremeno ih obavještavati o svim važnim temema. Upravo u vezi sa tim krucijalno je važno da OSI pravovremeno i na jednakoj osnovi sa drugima pristupaju informacijama na portalu.
Osim segmenta pristupačnosti, neophodno je posvetiti se i segmentu nediskriminacije, korišćenja adekvatne terminologije i ispravnog pristupa OSI kroz rad portala i radija.
Naime, kroz rad portala i radija ćete se baviti i mnogim pitanjima od značaja za OSI, pa je krucijalno da o istima kadar izvještava vodeći se načelima nediskriminacije, jednakosti, poštovanja urođenog dostojanstva, individualne autonomije, različitosti. U prethodnom periodu, slušajući program na radiju, naišli smo na korišćenje neadekvatne terminologije, korišćenje termina “invalid”, koji složićete se, u našoj društvenoj zajednici upućuje na nešto neispravno, na grešku.
S tim u vezi, stojimo na raspolaganju i za doedukaciju zaposlenog kadra, kako bi izvještavali u skladu sa pomenutim načelima.
Nadamo se da ćete ozbiljno razmotiriti naše reagovanje.
Za svaku dodatnu informaciju stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

Izvršni direktor Saveza slijepih, Goran Macanović

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 × 1 =