Preskoči na sadržaj

PUTANJE I PRAVCI KRETANJA

Objavljeno u Aktuelnosti

Poštovani čitaoci portala Saveza slijepih Crne Gore, u ovom tekstu bavićemo se putanjom kretanja, sagledavanjem prostora, objekata u prostoru, određivanja pravca.

Za osobu oštećenog vida najznačajnije sredstvo u saobraćaju je dugi bijeli štap. Određuje poziciju, liniju i pravac kretanja. Osoba oštećenog vida mora da bude u stanju da prepoznaje i razlikuje predmete u pokretu, mora da razumije put kojim se vozilo kreće. Ovo znači da prepoznaje zvuke, površinu kojom se kreće. Takođe mora razumjeti kako se ulice sijeku, koje su paralelne, koje se spajaju itd. Sve ovo se ne može naučiti odmah ili u kratkom vremenu, potrebno je strpljenja, podrške ali i razumnog, preciznog objašnjenja. Zato je potrebno odgovarati na svako pitanje osobi oštećenog vida, davati uputstva, dopunjavati znanja. Bitno je djecu već od 3 godine učiti orjentaciji, jer se ne mogu koristiti samo modeli npr. konstrukcija automobila, već je neophodna praksa, odnosno veza sa realnim objektima, prostorom.

S tim u vezi, svaki put kada osobi oštećenog vida dajete uputstva kako da dođe do nekog objekta, imajte na umu da su važni orjentiri, kao i površina po kojoj će se osoba oštećenog vidsa kretati.

Primjer, manje dobro objašnjenje: do prodavnice ćeš doći tako što ideš pravo, pa na semafore lijevo i onda samo pravo.
Primjer, dobro objašnjenje: do prodavnice ćeš doći tako što češ ići pravo do drugih semafora, onda ćeš skrenuti lijevo i nakon desetak metara sa lijeve strane će ti biti prodavnica.

Kod položaja objekta u kretanju, važno je naglasiti da prilikom kretanja osobe oštećenog vida duž puta, ista mora biti svjesna objekata pored kojih prolazi. Osoba oštećenog vida mora imati mentalnu sliku svoje sredine. Mora razumijeti šta znače termini ispred, prednji, pozadi, sljedeći, gornji, daleko itd. Ovo se postiže istraživanjem neposredne okoline i upoznavanjem drugih sredina uz pomoć videćih pratilaca. Međutim, često osobama oštećenog vida se naglašava da je nešto blizu ili daleko, a pojmovi se različitio doživljavaju od osobe do osobe. Stoga, preporuka da izbjegavate pojmove blizu, daleko, tamo, sa one strane.

Primjer, manje dobro objašnjenje: Ispred tebe, blizu.
Primjer, dobro objašnjenje: Ispred tebe, na nekih dvadesetak metara.

Osoba oštećenog vida takođe mora da zna i šta znači istočna strana ulice, kada on ide sjeverno ili južno, mora znati da je južna suprotna sjevernoj i da je istočna suprotna zapadnoj. Ukoliko dijete od 6 godina nauči pravce kompasa kasnije će mu biti potreban samo prenos i širenje tog znanja kada počne da dobija formalne instrukcije kretanja.

Pripremila: Anđela Dragović

Podgorica, 24.12.2020.

*Zahvaljujem se tiflolozima: Zorici Tončić i Sanji Pešić na saradnji prilikom realizacije seminara i treninga, tekstova na temu “Orjentacija i kretanje osoba oštećenog vida”.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

twenty + 11 =