Preskoči na sadržaj

Aktivno učešće OSI u kulturnom životu zajednice

Objavljeno u Aktuelnosti

  1. Savez slijepih Crne Gore u partnerstvu sa Organizacijom slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje počinje sa realizacijom dvanaestomjesečnog projekta “Aktivno učešće OSI u kulturnom životu zajednice” koji je podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture. Muzika je vrsta umjetnosti koja je najzastupljenija kod svih nas, a posebno mjesto ona zauzima u životima osoba oštećenog vida. Projektom se omogućava bavljenje muzikom za osobe oštećenog vida uz unaprjeđenje kulturnog izraza, i povećanog pristupa kulturnim sadržajima.

Rad muzičkog orkestra Saveza slijepih Crne Gore je veoma značajna aktivnost, kako za jačanje nezavisne kulturne scene, tako i za razvoj kulture na teritoriji Crne Gore, uključivanje osoba oštećenog vida, osoba sa invaliditetom, osoba bez invaliditeta, razvijanje kulturnih navika, te i njihovo promovisanje vokalno- instrumentalnih potencijala. Trenutno Orkestar čini dvadeset jedan član, od kojih su sedmoro instrumentalisti, a ostali su vokalni solisti.

Kroz realizaciju ovog projektnog predloga, planirano je da članovi Orkestra održe sastanke sa predstavnicima JU Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica, Umjetničke škole Vasa Pavić, sa ciljem da povećaju pristup kvalitetnim društvenim sadržajima djeci. U pomenutim institucijama održaće se i zajednički nastupi Orkestra i učenika, koji će predstaviti početak intenzivne saradnje na polju razvoja ponude kvalitetnih sadržaja za djecu, ali i daljem muzičkom razvoju. Koncert članova Orkestra i učenika JU Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica i učenika Umjetničke škole Vasa Pavić biće održan u Dječjem domu Mladost u Bijeloj.

U cilju promocije raznolikosti kulturnih izraza održaće se nastupi i u tri Doma za stare, u Risnu, Pljevljima i Bijelom Polju. Tradicionalni godišnji koncert u 2020. godini, Orkestar će održati u Beranama.

Međunarodno umrežavanje Orkestar će nastaviti i ove godine. Prošle godine su održani koncerti u Beogradu i Skoplju, koji su pokazali veliku zainteresovanost publike, a kroz realizaciju ovog projekta planira se nastup u Zagrebu. U skladu sa dobrom praksom, solisti iz Hrvatske će nastupati sa Orkestrom i na taj način će Orkestar proširiti saradnju sa još jednom zemljom iz regiona, Hrvatskom.

Orkestar postoji već šest godina i iza sebe bilježi niz uspješnih nastupa, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu i humanitarnih koncerata. Tokom godina postojanja održani su koncerti u Bijelom Polju, Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Tuzima, Beogradu, Skoplju. Takođe, u radu Orkestra učestvuju i osobe bez invaliditeta, što je u apsolutnom saglasju sa stremljenjima da se osobe oštećenog vida potpuno uključe u sve društvene aktivnosti i da zajedno sa onima bez invaliditeta, rade, stvaraju, žive, zabavljaju se. Na taj način ostvaruje se inkluzija u punom smislu i pravom obliku. Orkestar sarađuje na međunarodnom nivou sa izvođačima iz Republike Srpske, Makedonije, Srbije.

Članovi Orkestra sviraju bubnjeve, bas gitaru, ritam gitaru, električnu gitaru, klavijature i harmoniku. Važno je napomenuti da članovi Orkestra Saveza slijepih Crne Gore dolaze iz raznih gradova Crne Gore, tako da ima i članova iz Južne, Središnje i Sjeverne regije Crne Gore, jer se teži razvoju kulture u cijeloj Crnoj Gori.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

nineteen − five =