Preskoči na sadržaj

ISKUSTVA ZEMALJA EVROPE – PRISTUPAČNI BANKOMATI

Objavljeno u Aktuelnosti

Širom Evrope postoje pristupačni bankomati. U većini država ne postoje nacionalni propisi koji sadrže kriterijume za pristupačnost bankomata. Uglavnom se radi o propisima koji proizilaze iz Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom, Zakonima o zabrani diskriminacije i sl.
Kada je riječ o Evropskoj uniji, u okviru Evropskog akta pristupačnosti (EAA) navedeno je sledeće:

– postavljanje utora i instalacija softvera na bankomat kojima se omogućuje priključivanje slušalica putem kojih se tekst na ekranu reprodukuje u zvučnom, govornom obliku
– omogućivanje služenja slušalicama kada se na bankomatu pružaju govorne informacije

Većina država tokom rješavanja problema se susrela sa problemom pronalaženja kompanije za proizvodnju pristupačnih bankomata. Kod nekih je ipak nedostajala volja banaka.

Nemamo podatak koliko je pristupačnih bankomata u Evropi i pojedinim državama, ali neke su dale dobar primjer svojim djelovanjem u rješavanju ovog problema.

U Austriji pristupačni su bankomati 6 najvećih austrijskih banaka -BAWAG PSK, Erste Bank i Sparkasse, HYPO NOE Landesbank, Raiffeisen grupe, UniCredit Bank Austria, Volksbanken Group.

U Mađarskoj su se stvari počele poboljšavati nakon što su dvije osobe s invaliditetom podnijele tužbu zbog nepristupačnosti bankomata. Po tužbama utvrđeno je da su diskriminisane, te je proces prilagođavanja finansijskih usluga išao uzlaznom putanjom. Sada u Mađarskoj imaju bankomate sa govornim menijem prilagođene osobama oštećenog vida.

U Njemačkoj godinama unazad članovi Njemačkog saveza slijepih testiraju postavljene bankomate, pa rješavaju određene finese za potpuno prilagođene bankomate, lako korišćenje.

U Češkoj dvije najveće banke su dobrovoljno učinile bankomate pristupačnim. Prema podacima iz 2015.godini, Česká sporiteľňa, od ukupno 1565 bankomata učinila je 668 bankomata pristupačno, dok ČSOB / Poštovní banka, čak 1.004 od svojih 1053 bankomata.

Važno je napomenuti da je stopa pokrivenosti navedenih banaka blizu 100%. I u Danskoj i Slovačkoj je slična situacija, dva veća lanca banaka su učinila bankomate pristupačnim u svim gradovima. Slovenija je krenula uzlaznom putanjom, imali su 6 pristupačnih bankomata, sada je taj broj mnogo veći.

Nadamo se da će banke u Crnoj Gori prepoznati značaj pristupačnosti bankomata i da će klijenti, osobe oštećnog vida na ravnopravan i jednak način ostvarivati prava iz oblasti finansijskog i bankarskog sektora.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

one × three =