Preskoči na sadržaj

FAKSIMIL – PRIČE IZ SVAKODNEVICE OSI

Objavljeno u Aktuelnosti

U ovom tekstu ćemo vam u kratkim crtama predstaviti probleme koji nastaju u svakodnevnom životu, kada se osobe oštećenog vida nađu u ulozi onoga ko treba nešto potpisati, ovjeriti, potvrditi, saglasiti se, aplicirati za nešto ili podnijeti određeni zahtjev, a što zahtijeva svojeručni (vlastiti) potpis.

S obzirom na opšti ekonomski status, odnosno ekonomsku moć naših građana, veoma su česte situacije kada je za rješavanje pojedinih porodičnih ili ličnih pitanja, neophodno podići kredit u banci. Kreditno, kratkoročno ili dugoročno zaduživanje, je u mnogim porodicama jedini način da se pristupi rješavanju stanbenog pitanja, adaptaciji životnog prostora, kupovini automobila, liječenju, školovanju i u još mnogim drugim životnim situacijama, kada se jednostavno mora pristupiti podizanju kredita kod neke od banaka u CG.Bilo je mnoštvo primjera do danas da nosilac obaveze vraćanja kredita bude upravo osoba oštećenog vida, da joj bankarski službenici ne dozvoljavaju da se potpiše faksimilom, jer se na njemu ne nalazi sopstveni potpis konkretne osobe, već štampani prikaz njenog/njegovog imena i prezimena i u tom slučaju se pravdaju nepostojanjem vjerodostojnosti takvog potpisa. Onda se ta osoba, pa čak i kada je ona fakultetski obrazovana, primorava da stavi otisak prsta, što je simbol za nepismene osobe i dovodi se u veoma nezgodnu situaciju. Osjećaji nezadovoljstva, diskriminisanosti, nedostojanstva, uvrijeđenosti, razočarenja i mnogi drugi negativni osjećaji, stoje nasuprot odluci: „kredit mi je neophodan i moram se uniziti i učiniti sve, samo da dobijem ta sredstva“.

Veoma slična, sljedeća neugodna situacija, jeste odlazak kod notara i potreba da se ovjeri neki dokument, zaključi ugovor, da se da određena izjava u postupku nasljeđivanja i sl. I ovdje se štampani faksimil, kojeg najčešće posjeduju osobe oštećenog vida, ne priznaje kao vlastiti potpis i insistira se na stavljanju otiska prsta. Takođe, prilikom čitanja pojedinih dokumenata, a prije samog potpisivanja, od osobe oštećenog vida se zahtijeva da ima sa sobom dva svjedoka, koji će potvrditi istinitost pročitanih navoda iz nekog konkretnog dokumenta (recimo iz testamenta). I u ovim vrstama postupaka, osjećaj neravnopravnosti i brojni drugi neugodni osjećaji su prisutni kod osoba oštećenog vida, koje nijesu u mogućnosti da se potpišu svojom rukom.

Dalje, treća žitovna situacija jesu lična dokumenta: lična karta, pasoš i sl. Prilikom podnošenja zahtjeva za npr. Ličnu kartu, opet se insistira na vlastitom/svojeručnom potpisu, odnosno otisku prsta u slučaju nemogućnosti da se osoba potpiše svojom rukom na datom dokumentu. Za ličnu kartu se za sve građane i građanke zahtijeva stavljanje otiska prsta, ali to je tzv. Biometrijski podatak, ali se za osobe oštećenog vida traži još jedan otisak, umjesto ličnog potpisa, a ostali se potpisuju svojom rukom i nad njima se ne vrši diskriminacija, kao što je to slučaj kod osoba oštećenog vida.

Četvrta životna situacija, koja se periodično ponavlja, jesu lokalni, parlamentarni ili predsjednički izbori u zemlji. Ni na biračkim mjestima se veoma često faksimil ne priznaje kao validan potpis i insistira se na stavljanju otiska prsta za većinu osoba oštećenog vida. Na nedavno održanim izborima u CG (30. Avgusta 2020. god.) na određenom b roju biračkih mjesta nijesu insistirali na svojeručnom potpisu osoba oštećenog vida, dok na drugim jesu. Iako su izbori događaji koji se ne događaju svakodnevno, odnosno da te situacije nijesu toliko česte, ali se diskriminacija prema osobama oštećenog vida i ovdje svjesno projektuje za sve buduće prilike, odnosno sve naredne izbore i sigurno će se opet ponoviti, ukoliko se ne pristupi hitnom zakonskom definisanju i uređenju ovog pitanja.

U ovom tekstu smo vam predstavili samo one najupečatljivije, neugodne situacije u kojima se osobe oštećenog vida svakodnevno zadese, koje se ponavljaju, a koje će veoma lako nestati i iščeznuti kad se pitanje faksimila bude pravno uredilo.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fifteen + sixteen =