Preskoči na sadržaj

Projekat „Videći pratilac”

Objavljeno u Aktuelnosti

Savez slijepih Crne Gore u narednih 12 mjeseci, realizovaće projekat „Videći pratilac“, uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Osnovni cilj projekta je unaprjeđenje položaja osoba oštećenog vida u Crnoj Gori uz stvaranje uslova za uključivanje u sve oblasti društva na ravnopravnoj osnovi, kroz licenciranje usluge videćeg pratioca.

Kreiranje ove usluge omogućiće da se osobe oštećenog vida, bilo mlade ili starije, koje se kreću uz pomoć bijelog štapa ili ne, osamostale, pokrenu, uključe u društvene tokove, a da ne zavise od volje, raspoloživosti srodnika, prijatelja.

Akreditacijom programa, dobijanjem licence za izvođenje usluge videćeg pratioca, omogućiće se dugoročno rješenje za probleme koje su imale osobe oštećenog vida širom Crne Gore, bez obzira na karakteristike, poput pola, godina starosti, nivoa obrazovanja.

Kako bi se unaprijedio položaj osoba oštećenog vida, radiće se na iniciranju izmjene Pravilnika o bližim uslovima za pružanje i korišćenje usluga socijalne i dječije zaštite.

Takođe, biće realizovani treninzi za stručne saradnike, stručne radnike i zaposlene u institucijama socijalne i dječije zaštite, izrađen priručnik o samoj usluzi Videći pratilac, a pomenuta usluga biće realizovana u periodu od 6 mjeseci za 30 osoba oštećenog vida iz sve 3 regije.

Osnovni cilj se planira ostvariti kroz sledeće specifične ciljeve:

1. Inkluzija osoba oštećenog vida u svim sferama društvenog života
2. Jačanje kapaciteta ključnih aktera o značaju usluge videćeg pratioca
3. Podizanje nivoa svijesti društvene zajednice o značaju pružanja usluga podrške za život u zajednici.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

12 − eight =