Preskoči na sadržaj

VIJESTI IZ BELGIJE

Objavljeno u Aktuelnosti

Prije sto godina, dvije žene potpuno oštećenog vida, Élisa Michiels i Lambertine Bonjean, započele su ambiciozan projekat: pomoć osobama oštećenog vida u vođenju normalnog života u Belgiji, života koji nije okarakterisan ili ograničen njihovim invaliditetom. Kroz ovu viziju, rođena je Brailleliga/Ligue Braille. Od tog dana, udruženje je nastavilo da širi svoje aktivnosti. Danas, više od 15.500 članova potpuno i djelimično oštećenog vida žive potpuno samostalnim životom.

Brailleliga/Ligue Braille se potpuno posvećuje inkluziji, u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Belgija ratifikovala 2009. Inkluzivno društvo se prilagođava svim građanima, uključujući i one sa invaliditetom, kako bi im pružilo priliku da potpuno učestvuju u društvenom i profesionalnom životu.

Štaviše, s razvojem novih tehnologija, sve je više dostupnih alata za promovisanje samostalnosti osoba sa oštećenjem vida. S ovog aspekta, uloga specijalizovanog i iskusnog udruženja kao što je Brailleliga/Ligue Braille je ključna u pomaganju osobama potpuno ili djelimično oštećenog vida na putu ka inkluziji, naročito kroz pružanje platformi za naše članove, kako bi usvojili i savladali nove alate neophodne za održavanje i ponovno ostvarivanje njihove samostalnosti.

Svjedočenje tome koliki uticaj Brailleliga/Ligue Braille može imati na svakodnevni život naših članova, ne čini nas samo ponosnim, već i izuzetno zahvalnim svima onima koji su ovo učinili mogućim: saradnicima i volonterima, donatorima i sponzorima, kao i vlastima za finansiranje. Iskreno im se zahvaljujemo!

Brailleliga/Ligue Braille računa na njihov entuzijazam, velikodušnost i posvećenost kako bi se divne ideje Elize i Lambertine pretvorile u stvarnost i kako bi odjekivale kroz narednih 100 godina.

Izvor: http://www.euroblind.org/newsletter/2020/march/en/news-belgium

Prevela: Bojana Šarović

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

9 + thirteen =