Preskoči na sadržaj

U Budvi održan trening za predstavnike OIK-a u okviru projekta “Biraj pristupačnost”

Objavljeno u Aktuelnosti

U srijedu 15. jula u hotelu “Budva” u Budvi održan je trening za predstavnike Opštinskih izbornih komisija za Južnu regiju: Bar, Budva,Herceg Novi, Kotor, Tivat, Ulcinj na temu “Učešće osoba oštećenog vida u političkom i javnom životu”. Trening je dio aktivnosti projekta “Biraj pristupačnost! – Choose Accessibility!“, koji sprovodi Savez slijepih Crne Gore, a finansijski je podržan od strane Evropskog saveza slijepih, European Blind Union – EBU.

Na treningu je bilo riječi o ključnim normama iz pozitivno-pravne regulative u oblasti političkog i javnog života. O članu 29 Konvencije UN o pravima OSI, članu 25 Zakona o zabrani diskriminacije OSI, članovima 84, 85 iz Zakona o izboru odbornika i poslanika, Pravilniku o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje osoba sa invaliditetom, kao i o preporukama Komiteta UN i OEBS-a. Uz navedenu regulativu bilo je riječi i o dobrim praksama iz regiona i Evrope.

Takođe je postavljena neophodna oprema za biračko mjesto i izvršena je simulacija glasanja od strane osoba s invaliditetom.

Na ovaj način je zaokruženo predstavljanje preporuka za unaprjeđenje izbornog procesa za osobe s invaliditetom.

Sledeći trening za predstavnike izbornih komisija iz opština Nikšić, Šavnik, Plužine, Pljevlja i Žabljak biće održan 17. jula.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

thirteen + seven =