Preskoči na sadržaj

Održan trening za predstavnike DIK-a o učešću osoba oštećenog vida u javnom i političkom životu

Objavljeno u Aktuelnosti

U utorak 30. juna u prostorijama Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica održan je trening za predstavnike Državne izborne komisije, na temu “Učešće osoba oštećenog vida u političkom i javnom životu”. Trening je dio aktivnosti projekta “Biraj pristupačnost! – Choose Accessibility!“, koji sprovodi Savez slijepih Crne Gore, a finansijski je podržan od strane Evropskog saveza slijepih, European Blind Union – EBU.

Uvodnu riječ na treningu održala je predstavnica OEBS- a, šefica demokratizacije Lia Manjaguanjo.

Na treningu je bilo riječi o ključnim normama iz pozitivno-pravne regulative u oblasti političkog i javnog života. O članu 29 Konvencije UN o pravima OSI, članu 25 Zakona o zabrani diskriminacije OSI, članovima 84, 85 iz Zakona o izboru odbornika i poslanika, Pravilniku o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje osoba sa invaliditetom, kao i o preporukama Komiteta UN i OEBS-a. Uz navedenu regulativu bilo je riječi i o dobrim praksama iz regiona i Evrope.

U holu Resursnog centra postavljena je neophodna oprema za biračko mjesto i izvršena je simulacija glasanja od strane osoba s invaliditetom.

Na ovaj način je zaokruženo predstavljanje preporuka za unaprjeđenje izbornog procesa za osobe s invaliditetom.

Trening je posjetila i ekipa emisije “Horizonti”, koja će se emitovati naredne sedmice.

Sledeći trening za predstavnike izbornih komisija iz opština: Cetinje, Danilovgrad, Kolašin, Podgorica, Tuzi biće održan u petak 3. jula u Resursnom centru za djecu i mlade.

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

17 − 6 =