Preskoči na sadržaj

INICIJATIVA – ISPRAVAN PRISTUP I KOMUNIKACIJA STUDENATA MEDICINSKOG FAKULTETA SA OSOBAMA S INVALIDITETOM – OSI

Objavljeno u Aktuelnosti

Uvaženi gospodine Radunoviću,

Savez slijepih Crne Gore je sa partnerskim organizacijama i saradnicima, Sindikatom doktora medicine u prethodnom periodu realizovao niz događaja (treninga, edukacija, sastanaka, konferencija) u odnosu na adekvatan pristup zdravstvenih radnika prema pacijentima oštećenog vida i pacijentima s invaliditetom. Kako se direktna komunikacija i pristup zasnovan na ljudskim pravima u odnosu na pacijente s invaliditetom, koliko smo informisani, ne izučava kroz obavezni, teorijski dio nastavnih predmeta i obrazovanja na Medicinskom fakultetu u Podgorici, smatramo da bi bilo veoma značajno i poželjno da sagledate mogućnost za prihvatanje ove inicijative.
Predlažemo da kao prvi korak razmotrite da dogovorimo obaveznu studentsku praksu u Savezu slijepih Crne Gore za studente Medicinskog fakulteta. U ovom segmentu ustupamo naše ljudske i infrastrukturne kapacitete i resurse, te predlažemo da studenti Medicinskog fakulteta obavljaju obaveznu praksu u Savezu slijepih Crne Gore, gdje će proći određene module u cilju adekvatnog pristupa prema osobama oštećenog vida i osobama s invaliditetom. Savez slijepih Crne Gore već treću godinu zaredom sprovodi sličnu praksu i sa studentima Fakulteta političkih nauka, sa smjera socijalni rad. U saradnji sa Vama i profesorima možemo dogovoriti detalje: kada je najbolje da se ta praksa izvrši, u okviru koje studijske godine, kog predmeta, koliko bodova će nositi i slično.
Drugi korak odnosi se na omogućavanje savremenog teorijskog pristupa prema invaliditetu, kao razvojnom fenomenu. Što bi značilo da se kroz obaveznu, studijsku literaturu i određeni broj časova, obrađuju teme o pitanjima invaliditeta, komunikacije i ispravnog odnosa sa pacijentima uopšte, a ujedno i sa pacijentima s invaliditetom. Praksa, kao prvi korak bi omogućila izradu adekvatne literature koja bi mogla da se koristi.
Dakle, veoma je značajno da se u teorijskom dijelu koji obrađuje odnos i komunikaciju sa pacijentima, uvrsti i tematika koja se bavi komunikacijom sa pacijentima s invaliditetom; preporukama za upotrebu ispravne terminologije, zasnovane na modelu ljudskih prava u pristupu invaliditetu,
ispravan odnos i ophođenje kroz verbalnu komunikaciju, direktno obraćanje pacijentima s invaliditetom, bez posredovanja preko njegovog/njenog ličnog asistenta (pratioca) i sl.
Sa svega navedenog, iskreno se nadamo da ćete ozbiljno pristupiti razmatranju ove inicijative, te da ćemo u dogledno vrijeme dobiti povratnu informaciju o ishodu iste.
Predlažemo i organizaciju sastanka, a Vas molimo za predlaganje termina i datuma za održavanje istog.
Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Uz poštovanje i srdačne pozdrave,

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović
Predsjednica Sindikata doktora medicine, Milena Popović Samardžić

Objavi prvi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fourteen + twenty =